Zoneplan for Kalveboderne

Kalveboderne er en naturskøn del af København og et populært sted for sejlsportsaktiviteter og windsurfere.

Sydhavnstippen og Kalvebod Fælled er unikke naturområder, og dele af Kalvebod Fælled og Kalveboderne er Natura 2000-områder. 

Ved Stejlepladsen er der et rigt liv af klubber samt lyst-og fiskerbåde og Fiskerihavnen er siden 1948 blevet benyttet af aktive erhvervsfiskere og til rekreative aktiviteter. Trafikken fra Kalveboderne til den øvrige del af Københavns Havn er dog begrænset, idet Slusen kun tillader passage af både, der er mindre end tre meter høje. 

Ved Kalveboderne er der to større anlagte badesteder på hver sin side af Kalveløbet. Det ene er Københavns nyeste strand, stranden i Valbyparken, som åbnede i sommeren 2021. Det andet er badezonen Byskoven, der ligger ved den åbne fælled og som skal fungere som samlingssted for naturoplevelser og vandaktiviteter. 

Stejlepladsen er under omdannelse og vil i løbet af en årrække blive udviklet med boliger. Bådeklubber og lignende vil blive bevaret. Som følge af byudviklingen vil der komme støjfølsomme anvendelser, som der skal tages hensyn til. 

Zonering af Kalveboderne 

Kalveboderne ligger trafikalt afkoblet fra den øvrige del af havnen, da kun helt små både kan passere igennem slusen ved Sjællandsbroen. Derfor er trafikken i området begrænset til trafik fra de lokale bådklubber og fra trafikken fra Fiskerhavnen samt sydfra. Der udlægges fire zoner: 

24. Fiskerhavnen udlægges som blandet boligzone og maritim erhvervszone, da området vedvarende skal rumme og understøtte Fiskerhavnens aktiviteter. Samtidig vil området blive anvendt som friareal for nuværende og de mange kommende beboere efterhånden som området transformeres til et blandet byområde med en overvægt at boliger. 

25. Den resterende del af Kalveboderne udlægges som en større grøn zone, som skal bidrage til at understøtte områdets naturkvaliteter under vand og på land – ikke mindst de områder, der er beskyttet natur og Natura2000. Den grønne zone rammesætter Kalvebodernes karakter, men peger også fremad i forhold til et øget fokus på, hvilke naturbaserede oplevelser der kan skabes i området i fremtiden. 

26. Den forholdsvist nyanlagte Valby Strand udlægges som en blandet blød zone og grøn zone, for at give plads til rekreative oplevelser i de grønne omgivelser. 

27. Badezonen ved Byskoven udlægges som en blandet blød zone og grøn zone, for at give plads til rekreative oplevelser i de grønne omgivelser. 

Zoneplanens seks typer zoner giver til sammen plads til de aktiviteter, havnens brugere efterspørger. Hver zone udgør en overordnet ramme for typer af aktiviteter, der ses særlig mulighed for i den pågældende zone. Det betyder ikke, at der i en zone er forbud mod andre typer af aktivitet i zonerne, men at zonerne præsenterer en overordnet ramme for typer af aktiviteter og funktioner på vandet. 

Læs mere om zoneplanens forskellige geografiske områder (klik på kortet):

Læs basisanalysen og forstå grundlaget for zoneplanen

Zoneplanen er udarbejdet på baggrund af ”Basisanalyse for zoneplan for Københavns havn”, som skaber overblik over de aktuelle aktiviteter i havnen samt muligheder og bindinger, der gælder for havnen. Derudover tager zoneplanen afsæt i ønsker til havnen, der er udtrykt på tværs af selvorganiserede brugere, rekreative aktører, kommercielle aktører og bolværksejere til workshops og havneseminar i efteråret 2023 og foråret 2024.

Ønskerne opsummeret:

  • Fri bevægelighed i havnen
  • Zoneinddeling af trafikken i havnen
  • Flere faciliteter i havnen
  • Ingen fri badning
  • Flere badesteder i havnen
  • Flere rekreative områder nær havnefronten
  • Fokus på sikker havnekultur
  • Flere events i havnen
  • Øget videndeling og etablering af dialogforum
  • Langsigtet udvikling af havnen

Det har ikke været muligt at imødekomme alle ønskerne i zoneplanen. Nogle ønsker vedrører ikke direkte zoneplanens sigte. Og der skal først og fremmest tages hensyn til sikkerhed, planforhold, ledige arealer, sikkerhed og meget andet. Derfor er der lavet en strategisk prioritering mellem de forskellige ønsker i zoneplanen. By & Havn inddrager de ønsker, som ikke direkte omfattes af zoneplanen eks. omkring videndeling i andre sammenhænge.

Hent Zoneplan for Københavns Havn

Zoneplanen er et overordnet værktøj, der præsenterer mulige udviklingspotentialer for aktiviteter og funktioner på vandet i Københavns Havn.

Hent Basesanalyse for Zoneplan for Københavns Havn

Basisanalysen kortlægger de forhold, der er rammesættende for anvendelsen af Københavns Havn.