Der bliver taget mange åretag i Københavns Havn i kajak, robåde og på Stand Up Paddle boards (SUP).
Man kan ro kajak, SUP og robåde i hele den rekreative havn, men der skal benyttes en særlig rute for at komme mellem hovedløbet og Nordhavn, da Lynetteløbet er lukket fra den 23. oktober 2023. Det betyder, at al erhvervs- og fritidssejlads fremover skal deles om Kronløbet ved ind- og udsejling af Københavns Havn.
På Lynetteholms hjemmeside under ’Sikkerhed for Sejlere’ finder du en oversigt over de nye tiltag, der sker i Kronløbet og i Lynetteløbet samt placeringen af Lynetteholms nye arbejdsområder til søs mellem Refshaleøen og Nordhavn. Alle arbejdsområder vil blive afmærket med gule krydsbøjer.
Kajak, robåde og Stand Up Paddle i havneløbet
På midten af havneløbet sejler havnebusser, kanalrundfarter og store både. En god tommelfingerregel er, at jo mindre båden er, des tættere på kanten bør man være. SUP, kajak, robåde og udlejningsbåde skal derfor holde sig tæt ved land og altid have kajkanten på højre side.
God stil på vandet
Hold til højre i havnen: Ligesom på vejene skal man holde til højre i havnen.
Tæt på land: Bevæg dig langs havnekanten og kryds vinkelret på sejlrenden.
Bær vest: Du skal altid have en vest med på vandet. Fra den 1. oktober - 1. maj skal man have vesten på. I sommerperioden er det tilstrækkeligt, at den er med i båden.
Vælg din rute med omhu: Der er meget trafik og mange bølger i Inderhavnen om sommeren. Overvej at søge til andre dele af havnen.
Vurdér vejret: Matcher dine kompetencer vind- og vejrforholdene? Tjek vejrudsigten før du tager ud.
Er du erfaren nok? Overvej om du har nok erfaring til at komme sikkert rundt i havnen. Hvis uheldet er ude, og du falder i, skal du kunne komme sikkert op igen.
Tag ud sammen: Tag på vandet med en makker. Det er mere sikkert at være to end én.
Vær opmærksom: Orientér dig i havnen når du ror. Der er mange brugere.
Lygtetænding: Husk at bære lys, når det bliver mørkt – ligesom du gør på cykel
Reflekser: Lyset fra byen når også ud i havnen, så tag reflekser på og bliv set.
Der er regler i havnen. I Københavns Havn gælder Havnereglementet. Derudover gælder reglerne for sejlads i Københavns Havn som angivet i Trafikministeriets Standardreglement for overholdelse af orden i danske erhvervshavne.
Havnereglementet er By & Havns værktøj til at regulere trafikken og skabe muligheder for aktiviteter i havnen samtidig med, at sikkerheden holdes i top. Det er også her, du finder ordensregler, forbud, tilladelser mm. i havnen.
Vær opmærksom på, at i forbindelse med lukningen af Lynetteløbet har Trafikstyrelsen udstedt en dispensation fra Københavns Havns Havnereglements § 21, nr. 1 og 3, som gør, at By & Havn har kompetence til at fastsætte lokale regler for fritidsfartøjers sejlads gennem Kronløbet efter forhandling med Søfartsstyrelsen, herunder ved hjælp af afmærkning, trafiksignaler og skilte. Læs mere om fritidssejlads i den nordlige del af havnen på Lynetteholms hjemmeside.
Vær ligeledes opmærksom på, at der er et nyt havnereglement på vej i 2025. Hold øje med denne side - og tilmeld dig By & Havns nyhedsbrev, så du altid er opdateret, når du færdes i havnen.
Slusen i Sydhavn er åben
Et stort renoveringsarbejde på slusen er afsluttet. Det bestod bl.a. i, at skinnerne under sluseportene er blevet udskiftet, sluseportene har været løftet på land og er blevet istandsat, og hele styringsmekanismen er blevet udskiftet.
Slusens åbningstider i 2025 er:
- Frem til 30/5: Mandag til søndag kl. 9-10 og kl. 16-17
- 31/5-31/8: Mandag til fredag kl. 9-10 og kl. 17-18 samt lørdag/søndag kl. 8-10 og kl. 17-19
- 1/9-31/10: Mandag til søndag kl. 9-10 og kl. 16-17
Slusen kan bruges af både, der er under 10,8 meter bredde og 53 meter lange. Broerne syd for Slusen sætter en yderligere begrænsning på 3 meter i højden ved middelvandstand. Dog vil den midlertidige bro, som har været etableret i forbindelse med renoveringsarbejdet, blive bevaret frem til slutningen af maj. Det betyder, at i en midlertidig periode vil maksimumhøjden var 2,5 meter. Både, der ønsker at passere slusen, bedes respektere evt. anvisninger fra slusevagterne.
Slusen betjenes af frivillige slusevagter, der er medlemmer af Sydhavnsklubberne. Telefon i slusen: 3066 2399.
Små joller, kajakker osv. kan godt passere under stigbordene, hvis de er smallere end 2,5 meter – men vær altid opmærksom på strømforholdene i vandet, som sommetider kan være kraftige i området. På hjemmesiden byoghavn.dk/vejrstation kan du altid se vindforhold, strømhastighed, strømretning og andre vejrdata i området.
Vejrstation Stigbordene
Forholdene ved Stigbordene er særligt udfordrende fordi vandstanden og strømmens retning og styrke skifter flere gange i løbet af en dag. Samtidig snævrer havnen ind ved Slusen og danner en flaskehals, som sætter pres på vandet, og stærk vind kan tilmed presse vand ind i havnen og øge strømmen yderligere.
Planlæg derfor din tur på vandet hjemmefra. Vejrstationen nedenfor viser Vejr- og vanddata for de seneste 12 timer.
OBS! Hold altid øje med de faktiske forhold i havnen. Betragt data fra vejrstationen som vejledende.
Opdateret d. 15. Jun. 06:45
Vejr- og vanddata for de seneste 12 timerVejret
Vind

Vandstand
Normal vandstand Difference
Temperatur
Vandtemperatur
Strømhastighed
Strømretning

Tilmeld dig nyhedslisten
Modtag nyhedsbrev om havnen

Spørgsmål og svar om havnen
- Du kan stille spørgsmål til Københavns Havn via vores kontaktside.
- Du finder desuden svar på en lang række emner på spørgsmål/svar siden.