Zoneplan for Inderhavnen

Inderhavnen er hjertet af Københavns Havn og byder på en bred vifte af aktiviteter og oplevelser ved og på vandet.

Et af de mest populære områder i Inderhavnen er Nyhavn. Her skaber farverige bygninger, gamle træskibe og restaurantbåde en helt særlig maritim atmosfære. Christianshavns Kanal er også en attraktiv del af Inderhavnen, som er kendt for sit aktive sejlermiljø med mange husbåde og sejlskibe i den nordlige del af kanalen. 

Inderhavnens særlige maritime atmosfære tiltrækker mange københavnere og turister – både til lands og til vands. Det gælder ikke mindst Nyhavn og Christianshavns Kanal, som er attraktive steder at besøge med kanalrundfart eller i mindre udlejningsbåde. Mange kajakroere og SUP’ere er også glade for at bevæge sig i disse områder. Det betyder, at der er tæt trafik flere steder i Inderhavnen. 

Havnegade 46 er det eneste sted i den centrale del af Inderhavnen, hvor der er udlagt en badezone. I Inderhavnen er der dermed begrænsede muligheder for at bade og for at komme ned til vandet i øvrigt. Ligeledes er der få pladser til gæstende lystbåde trods stor efterspørgsel fra turister og andre besøgende. 

Ofelia Plads på Kvæsthusmolen er jævnligt vært for kulturelle begivenheder, kunstudstillinger og arrangementer, som tilføjer en ekstra dimension af liv og underholdning til havnemiljøet. I efteråret 2023 blev Operaparken på Holmen indviet med adgang direkte til vandet. Christiansholm er ved at blive udviklet til et nyt bykvarter med et offentligt vandkulturhus og med havnepromenade med rekreaetive aktiviteter. 

Inderhavnsbroen forbinder Indre By med Christianshavn og videre til Holmen. De nye forbindelser har betydning for færdslen og aktiviteten på vandet. 

Zonering af Inderhavnen 

Inderhavnen er den mest aktive del af havnen, hvor trafikken i havnen er tættest. Området rummer ingen større bassiner, men til gengæld et væld af kanaler og lommer. Inderhavnen er et sammensat sted og der foreslås en række forskellige zoner. 

14. Den største zone i Inderhavnen er fra Toldboden i nord til Langebro i syd. Her udlægges én sammenhængende blandet bylivs- og eventzone og maritim erhvervszone. Zonen skal understøtte bylivet centralt i byen omkring havnen og de mange aktiviteter og events som tiltrækkes af havnens kvaliteter. På denne strækning er der den tætteste koncentration af havnebusstop med hele fire stop i, hvoraf to er på vestsiden og to på østsiden af vandet. Her er et rigt udbud af kulturelle attraktioner som Operaen, Skuespilhuset, Amalienborg Slot mv., der understøtter både byliv og events. Langs Amaliekajen, ved Ofelia Plads og samt ved andre dele af havnefronten, hvor der er anløbsret, anløber flådefartøjer, arbejdsbåde o.l. 

15. Ved Kvæsthusgraven udlægges en mindre maritim erhvervszone, da området er centralt for flere kommercielle operatører i havnen. 

16. Nyhavn udlægges som en blandet maritim erhvervszone og maritim kulturarvszone, da området både skal kunne rumme turbådsoperatørerne, for hvem Nyhavn er et helt centralt ankomstpunkt for deres kunder og samtidig understøtte udvikling af Nyhavns maritime kulturarv. 

17. Christianshavns Kanal udlægges som en maritim erhvervszone, da området indgår som en central del af turbådenes ruter og er et attraktivt sted for udlejningsbåde. Det maritime miljø i Christianshavns Kanal viser en levende og historisk side af København. 

18. Erdkehlgraven er et smukt område, en smule hengemt fra den øvrige havn og by. Området rummer de fredede kanonbådsskure mod vest, som huser en række virksomheder og mod øst ligger Christianshavns Vold, der er et fredet fortidsminde. Erdkehlgraven er et attraktivt område, der udlægges som en blandet blød zone og grøn zone. 

19. Lige øst for Holmen ligger en række ældre husbåde og det maritime miljø ønskes bevaret og styrket. Langs kajerne udlægges derfor en maritim kulturarvszone. 

Zoneplanens seks typer zoner giver til sammen plads til de aktiviteter, havnens brugere efterspørger. Hver zone udgør en overordnet ramme for typer af aktiviteter, der ses særlig mulighed for i den pågældende zone. Det betyder ikke, at der i en zone er forbud mod andre typer af aktivitet i zonerne, men at zonerne præsenterer en overordnet ramme for typer af aktiviteter og funktioner på vandet. 

Læs mere om zoneplanens forskellige geografiske områder (klik på kortet):

Læs basisanalysen og forstå grundlaget for zoneplanen

Zoneplanen er udarbejdet på baggrund af ”Basisanalyse for zoneplan for Københavns havn”, som skaber overblik over de aktuelle aktiviteter i havnen samt muligheder og bindinger, der gælder for havnen. Derudover tager zoneplanen afsæt i ønsker til havnen, der er udtrykt på tværs af selvorganiserede brugere, rekreative aktører, kommercielle aktører og bolværksejere til workshops og havneseminar i efteråret 2023 og foråret 2024.

Ønskerne opsummeret:

  • Fri bevægelighed i havnen
  • Zoneinddeling af trafikken i havnen
  • Flere faciliteter i havnen
  • Ingen fri badning
  • Flere badesteder i havnen
  • Flere rekreative områder nær havnefronten
  • Fokus på sikker havnekultur
  • Flere events i havnen
  • Øget videndeling og etablering af dialogforum
  • Langsigtet udvikling af havnen

Det har ikke været muligt at imødekomme alle ønskerne i zoneplanen. Nogle ønsker vedrører ikke direkte zoneplanens sigte. Og der skal først og fremmest tages hensyn til sikkerhed, planforhold, ledige arealer, sikkerhed og meget andet. Derfor er der lavet en strategisk prioritering mellem de forskellige ønsker i zoneplanen. By & Havn inddrager de ønsker, som ikke direkte omfattes af zoneplanen eks. omkring videndeling i andre sammenhænge.

Hent Zoneplan for Københavns Havn

Zoneplanen er et overordnet værktøj, der præsenterer mulige udviklingspotentialer for aktiviteter og funktioner på vandet i Københavns Havn.

Hent Basesanalyse for Zoneplan for Københavns Havn

Basisanalysen kortlægger de forhold, der er rammesættende for anvendelsen af Københavns Havn.