Zoneplan for Nordhavn og Refshaleøen

 

Nordhavn er et vitalt erhvervshavnsområde i Københavns Havn, som er dedikeret til store containerskibe og krydstogtskibe, og er designet til at imødekomme behov i forbindelse med international handel og transport. Nordhavn fungerer således som en vigtig port for import af gods til København. Samtidig er der et rigt liv af klubber og sejlere i erstatningshavnen ved Færgehavn Nord. 

I det seneste årti er der sket en omfattende transformation af Nordhavn. Området har udviklet sig fra at være et traditionelt havne- og industriområde til et levende bykvarter – i tæt dialog med borgere, interessenter og fremtidige brugere af området. Nordhavn er i dag kendt for bymiljøer, der skaber fællesskaber, grønne energiløsninger og attraktive boliger. Sandkaj er i særlig grad blevet et populært rekreativt område for vand- og solbadende. Strukturplanen for Nordhavn blev revideret i 2023, og området planlægges for blandet bolig og erhverv. 

I Nordhavn er der ISPS-områder (International Ship and Port Facility Security) flere steder, og hvor uvedkommende sejlads derfor er forbudt. I fremtiden vil det blive koncentreret i Ydre Nordhavn i den nye container terminal. 

Refshaleøen har også gennemgået en transformation fra en tidligere industriel ø til et kulturelt og kreativt knudepunkt i København. På Refshaleøen afholdes der store tilbagevendende events, og markeder og forskellige virksomheder bidrager til områdets pulserende og stemningsfulde atmosfære. Den gode stemning er ikke mindst at finde om sommeren ved La Banchina Badezone, som er et populært sted for badende. På sigt skal Refshaleøen omdannes til en ny blandet bydel med boliger, institutioner og erhverv.

Sejlads i Kronløbet

Af hensyn til anlæggelsen af stormflodssikringsarbejderne blev Lynetteløbet langs Refshaleøens nordside permanent lukket for gennemsejling i oktober 2023. Erhvervs- og fritidssejlads deles nu om Kronløbet. Når Lynetteholms perimeter er anlagt i 2026, bliver Kronløbet på sit smalleste sted 240 meter bredt.

Zonering af Nordhavn og Refshaleøen 

Området er det største og mest sammensatte af havnens fem delområder. Dette afspejles i zoneringen, hvor der i området foreslås en bred palet af zoner. De foreslåede zoner er: 

1. Langs Kalkbrænderiløbskaj udlægges en mindre boligzone, som kan give plads til husbåde. 

2. Centralt i Nordhavn ligger bassinet Skudehavnen, som fremstår vildt og grønt. Skudehavnen indgår i strukturplanen for Nordhavn, og skal udvikles som et naturpræget rekreativt område i det fremtidige byområde. Skudehavnen indgår i et større sammenhængende grønt træk igennem Nordhavn, som udmunder i Nordhavnsparken mod nord. Den vestlige del af Skudehavnen udlægges som en blandet blød zone og grøn zone for at understøtte denne udvikling. 

3. Den østlige del af Skudehavnen udlægges som en blandet blød zone og boligzone for at skabe plads til husbåde. 

4. Orientbassinet udlægges som en blandet boligzone og maritim erhvervszone. Området anvendes i dag til anløb for arbejdsbåde og anden havneerhverv. 

5. Kronløbsbassinet er over fire meter dybt og der er ingen udløb i nærheden af havnebassinet. Kronløbsbassinet udlægges som en blandet blød zone og boligzone. 

6. Nordbassinet udlægges som en blandet blød zone og boligzone. Området omkring Nordbassinet har været i brug i flere år som nyt blandet byområde med boliger, butikker, restauranter og erhverv. Her er også en meget populær badezone med gode faciliteter for de badende. Den inderste del af Nordbassinet er forurenet på grund af sedimentdepot og lavt vand, og i det sydvestlige hjørne af bassinet er der et udløb fra en skybrudstunnel. 

7. Søndre Frihavns Østbassin avendes til anløb af flådefartøjer og andre erhvervsskibe og udlægges som en blandet boligzone og maritim erhvervszone. 

8. Lynettehavnen er en vigtig arbejdshavn for By & Havns aktiviteter og udlægges som en maritim erhvervszone. 

9. Der udlægges en maritim erhvervszone ved Den Lille Havfrue. Attraktionerne Den Lille Havfrue og Kastellet skaber meget trafik fra særligt turbåde, og i zonens sydlige del ligger Københavns Vandflyverplads. Området rummer således potentiale for maritime erhverv. 

10. Refshaleøen har igennem en årrække markeret sig som et fyrtårn for byliv og events. Vandet langs den sydvestlige del af øen egner sig godt til events med nærhed til et havnebusstop, der muliggør effektiv transport af folk til og fra øen. Her udlægges derfor en bylivs- og eventzone på vandet. 

11. Øst for Nyholm udlægges en blandet boligzone og maritim erhvervszone. 

Zoneplanens seks typer zoner giver til sammen plads til de aktiviteter, havnens brugere efterspørger. Hver zone udgør en overordnet ramme for typer af aktiviteter, der ses særlig mulighed for i den pågældende zone. Det betyder ikke, at der i en zone er forbud mod andre typer af aktivitet i zonerne, men at zonerne præsenterer en overordnet ramme for typer af aktiviteter og funktioner på vandet. 

Læs mere om zoneplanens forskellige geografiske områder (klik på kortet):

Læs basisanalysen og forstå grundlaget for zoneplanen

Zoneplanen er udarbejdet på baggrund af ”Basisanalyse for zoneplan for Københavns havn”, som skaber overblik over de aktuelle aktiviteter i havnen samt muligheder og bindinger, der gælder for havnen. Derudover tager zoneplanen afsæt i ønsker til havnen, der er udtrykt på tværs af selvorganiserede brugere, rekreative aktører, kommercielle aktører og bolværksejere til workshops og havneseminar i efteråret 2023 og foråret 2024.

Ønskerne opsummeret:

  • Fri bevægelighed i havnen
  • Zoneinddeling af trafikken i havnen
  • Flere faciliteter i havnen
  • Ingen fri badning
  • Flere badesteder i havnen
  • Flere rekreative områder nær havnefronten
  • Fokus på sikker havnekultur
  • Flere events i havnen
  • Øget videndeling og etablering af dialogforum
  • Langsigtet udvikling af havnen

Det har ikke været muligt at imødekomme alle ønskerne i zoneplanen. Nogle ønsker vedrører ikke direkte zoneplanens sigte. Og der skal først og fremmest tages hensyn til sikkerhed, planforhold, ledige arealer, sikkerhed og meget andet. Derfor er der lavet en strategisk prioritering mellem de forskellige ønsker i zoneplanen. By & Havn inddrager de ønsker, som ikke direkte omfattes af zoneplanen eks. omkring videndeling i andre sammenhænge.

Hent Zoneplan for Københavns Havn

Zoneplanen er et overordnet værktøj, der præsenterer mulige udviklingspotentialer for aktiviteter og funktioner på vandet i Københavns Havn.

Hent Basesanalyse for Zoneplan for Københavns Havn

Basisanalysen kortlægger de forhold, der er rammesættende for anvendelsen af Københavns Havn.