Graveskibe på vandet og et udvidet arbejdsområde: Lynetteholms anlægsaktiviteter i oktober

4. oktober 2024

Graveskibe på vandet og et udvidet arbejdsområde: Lynetteholms anlægsaktiviteter i oktober

Tirsdag denne uge begyndte arbejdet med at grave blød havbund væk i det område, hvor Lynetteholms stendæmning langs Kronløbet etableres. Forud har By & Havn udvidet Lynetteholms arbejdsområde mod nord og vest for at sikre tilstrækkelig sikkerhedsafstand til det nye arbejde. Kajakker og robåde skal være opmærksomme på, at området foran nordlig bølgebryder nu også er en del af Lynetteholms arbejdsområde.

Nyhedsbrev nr. 10, oktober 2024 

Velkommen til Lynetteholms anlægsnyhedsbrev. Her får du hver måned sidste nyt om anlæg af Lynetteholm og seneste billeder fra arbejdsområdet.  

Lynetteholm er Københavns nye kommende halvø og stormflodssikring mellem Refshaleøen og Nordhavn, som vi anlægger med et kystlandskab mod Øresund. Lynetteholm bliver fyldt op med overskudsjord og bliver en del af Københavns fremtidige stormflodssikring fra nord. 

Dronevideo september 2024
Videoen nedenfor er optaget den 30. september, og her ses, hvordan jordopfyldningen i den sydligste del af Lynetteholm er godt i gang, og hvordan en større og større del af stendæmningerne mod Øresund bliver synlige over havoverfladen.

Anlægsaktiviteter i oktober

På nedenstående anlægskort er vist, hvordan vi anlægger Lynetteholm i to faser. Som det også ses i dronevideoen, så er Fase 1 i gang med at blive fyldt op med jord, da stendæmningerne rundt om området er færdiganlagte. I Fase 2 er vi i gang med at anlægge stendæmninger, og først derefter kan området blive fyldt op med jord.

Under anlægskortet kan du læse mere om, hvilke anlægsaktiviteter, der gennemføres i oktober.

Sidste gravesæson skudt i gang

Tirsdag den 1. oktober gik Lynetteholms entreprenør, Aarsleff, i gang med at fjerne blødt havbund i det tracé, hvor Lynetteholms stendæmning langs Kronløbet skal etableres. Den grønne streg længst mod Nordhavn på ovenstående anlægskort viser placeringen af den stendæmning, hvor der nu skal graves.

Lynetteholms gravearbejde udføres altid kun i vinterhalvåret fra oktober til marts af hensyn til havets dyr og planter. I de to forgange gravesæsoner blev der gravet blødt havbund væk ved Lynetteholms stendæmning mod Øresund og stendæmningen langs Trekroner Fortet. Den havbund, der graves væk, erstattes med sand for sikre et stabilt grundlag for Lynetteholms stendæmninger, der i fremtiden skal kunne modstå en kraftig stormflod.

Da Københavns Havn er en gammel industrihavn, er noget af havbunden, der graves op, forurenet. Den del bliver lagt ind i et depot, som er bygget til at håndtere forurenet havbund. Resten, der udgør langt størstedelen, graves op og lægges ind i Lynetteholms fase 1 og bliver en del af halvøens samlede opfyld.

Under gravearbejdet holder vi nøje øje med vandkvaliteten. Løbende vandprøver, som tages gennem hele gravesæsonen af vores miljørådgiver DHI, er med til at sikre, at gravearbejdet foregår indenfor de miljøkrav, som myndighederne har fastsat, og at vandkvaliteten ikke bliver forringet i havnen. 

Det er graveskibene Tjalfe R og Gungner R, som fremover kan ses på vandet i gang med at grave den bløde havbund væk. Foto viser Gungner R med prammen Roar R.

Udvidet arbejdsområde mod nord og vest på plads

For et år siden etablerede vi Lynetteholms Fase 2- arbejdsområde. Som det ses på kortet nedenfor, er arbejdsområdet nu blev udvidet mod nord og vest.

Udvidelsen sker for at sikre sikkerhedsafstand til arbejdet med stendæmningen langs Kronløbet, som skal anlægges over det næste halvandet år. Ligesom det tidligere arbejdsområde er det nye også afmærket med gule krydsbøjer.

Kajakker og robåde skal være opmærksomme på, at det ikke længere er tilladt at sejle tæt på havnens nordlige bølgebryder, når man kommer fra Inderhavnen og sejler ud i Kronløbet. Det skyldes, at vandområdet i Inderhavnen ud for nordlig bølgebryder (se vandområde markeret med rød streg på kort nedenfor) nu også er inddraget til arbejdsområde. Derfor er det fra nu af forbundet med fare at sejle indenom de gule krydsbøjer, som er udlagt nærmest bølgebryderen.

nyt og gammelt område1_ med markering

Udvidelsen af arbejdsområdet betyder også, at vi efter aftale med Søfartsstyrelsen skal etablere ekstra røde blink i Kronløbet. Ligeledes skal de nuværende røde blink på nordlig bølgebryder flyttes. Du kan læse mere om tidsplanen for det her: https://byoghavn.dk/by-havn-udvider-lynetteholms-arbejdsomraade-til-soes/

Arbejdet med stendæmninger og kystfremspring fortsætter

Arbejdet med at færdiggøre stendæmninger mod Øresund og Trekroner Fortet fortsætter her i oktober, samtidig med at gravearbejdet til den nordligste stendæmning er sat i gang.

Mere end 800 meter af stendæmningen mod Øresund i fase 2 er kommet op over vandoverfladen, og nu begynder man at bygge videre på den stendæmning, så den bliver koblet sammen med fase 1-stendæmningen længere mod syd – også kaldet Snøvsen. Det gør, at ’hullet’, der ses øverst i venstre hjørne af billedet mellem fase 1- og fase 2-stendæmningerne lukkes.

Lynetteholms såkaldte kystfremspring/strongpoints er også blevet ekstra synlige i løbet af september, og arbejdet med dem vil også fortsætte i oktober. De bliver en slags opfyldte øer, og er de stenkonstruktioner, der kommer til at danne grundlaget for Lynetteholms kommende kystlandsskab. De skal sikre, at landskabet ikke eroderer, efter det er etableret med sand- og stenstrande.

De ’runde øer’ til højre i billedet, skal i fremtiden beskytte de skov- og strandområder, der bliver etableret bagved dem.

Kystfremspring set tæt på, som er ved at få lagt de sidste sten på.

Du kan læse mere om, hvordan det kommende kystlandskab skal være med til at stormflodssikre København her.

Jordopfyldning   

Som det også ses i denne måneds dronevideo og på nedenstående foto fra 30. september, så skrider jordopfyldningen af Lynetteholm fortsat planmæssigt frem.

Jorden bliver som hidtil transporteret hertil i lastbiler. Her bliver den vejet på vægte ved Lynetteholms jordmodtageanlæg og derefter kort ud på den del af Lynetteholm, som lige nu forvandles fra vand til land.  

På vej ud til jordmodtageanlægget benytter lastbilerne klapbroen ud for Margretheholms Havn. Du kan læse mere om klapbroen via Den Danske Havnelods. I oktober åbnes broen tre gange om dagen; kl. 10.00, kl. 12.00 og kl. 14.00.  Broen er derudover åben alle weekender samt hverdage fra kl. 16.00 til 07.00.  

Jordopfyld

Kontakt

Hvis du har spørgsmål til anlægsarbejdet, er du velkommen til at skrive til info@byoghavn.dk

 

Tidligere anlægsnyhedsbreve

2024

Januar 2024

Februar 2024

Marts 2024

April 2024

Maj 2024

Juni 2024

Juli 2024

August 2024

September 2024

 

2023

Januar 2023

Februar 2023

Marts 2023

April 2023

Maj 2023

Juni 2023

Juli 2023

August 2023

September 2023

Oktober 2023

November 2023

December 2023

 

2022

Januar 2022

Februar 2022

Marts 2022

April 2022

Maj 2022

Juni 2022

Juli 2022

August 2022

September 2022

Oktober 2022

November 2022

December 2022

 

FAKTA: Lynetteholms anlægsarbejde 

  • Anlæg af Lynetteholm blev vedtaget af Folketinget den 4. juni 2021.
  • Med lovvedtagelsen blev det besluttet at anlægge en ny halvø som stormflodssikring og jordopfyld mellem Refshaleøen og Nordhavn.
  • Lynetteholm skal blandt andet fyldes op af overskudsjord fra København og omegns byggeprojekter og bidrage til, at Københavns Kommune kan komme af med jorden klimavenligt – det vil sige med kort transportafstand fra byggeplads til jordopfyld.
  • I juni 2023 åbnede Lynetteholm for modtagelse af overskudsjord til Lynetteholms fase 1.
  • I november 2023 vil arbejdet med at anlægge Lynetteholms fase 2-perimeter at gå i gang. Når fase 2-perimeteren er anlagt, kan Lynetteholm begynde at modtage jord til fase 2.

 

Læs mere om Lynetteholm på https://byoghavn.dk/lynetteholm/

Ikon_Vi genbruger jord_tight