Efter en velfortjent juleferie er arbejdet igen i gang på Lynetteholm. I 2025 fortsætter arbejdet med at anlægge de stendæmninger, der skal udgøre omkredsen af halvø og stormflodssikring, og så forventes afgravning af havbund at kunne afsluttes helt her i 2025.
Nyhedsbrev nr. 1, januar 2025
Velkommen til Lynetteholms anlægsnyhedsbrev. Igen i år bringer vi hver måned sidste nyt om anlæg af Lynetteholm og viser nyeste billeder fra arbejdsområdet.
Dronevideo fra lige før nytår
Lynetteholms anlægsarbejde indebærer arbejdet med at anlægge Københavns nye halvø og stormflodssikring mellem Refshaleøen og Nordhavn. Lynetteholm fyldes op med overskudsjord, og området skal indgå som en del af Københavns fremtidige stormflodssikring fra nord og anlægges med et kystlandskab mod Øresund.
Som det ses på de seneste droneoptagelser lige før nytår, er vi gang med at anlægge tre store kystfremspring, som er med til forme kystlandskabets kystlinje langs Øresund. Alle tre kystfremspring er kommet til syne i vandet i løbet af 2024, og de er nu i gang med at blive færdiganlagt.
Anlægsaktiviteter i januar
På nedenstående anlægskort er vist, hvordan vi anlægger Lynetteholm i to faser. Fase 1 er i gang med at blive fyldt op med jord. I Fase 2 er vi i gang med at grave havbund væk, anlægge stendæmninger og opbygge kystfremspring.
Fase 1 og fase 2 forbundne under vandet
På vandet er der fortsat fuld gang i at opbygge stendæmninger og kystfremspring. Store dele af arbejdet foregår under vandet og er derfor ikke synligt over havets overflade. Men kigger man under vandet, vil man kunne se at fase 1-stendæmning og fase 2-stendæmning mod Øresund nu er forbundne med en cirka 4 meter høj stendæmning, som er bygget op fra havbunden.
I forgrunden af nedenstående foto ses Fase 1-stendæmningen, som nu er undersøisk forbundet med Fase 2-stendæmningen, der ligger længere mod nord. Stenarbejderne under vandet betyder, at man som sejler har stor risiko for at sejle på den nye stendæmning under vandet. Når man kommer fra syd, skal man derfor sejle udenfor det afmærkede arbejdsområde og ikke sejle tværs indover.

På fotoet nedenfor ses Lynetteholms sydligste kystfremspring under opbygning. De to øvrige kystfremspring længere mod nord er i gang med at blive fyldt op med sand. Alle kystfremspring bliver en slags små øer, der ligger yderst og skal beskytte det fremtidige kystlandskab mod strøm og hårdt vejr.

Stendæmningen langs Trekroner Fortet er også så småt i gang med at blive anlagt. Her er anlagt ca. 50 meter stendæmning fra Refshaleøen og frem mod Nordhavn.
Gravearbejdet nærmet sig sin afslutning
Lynetteholms entreprenør, Aarsleff, har igennem tre gravesæsoner været i gang med fjerne bløde sedimenter fra havbunden i det tracé, hvor Lynetteholms stendæmning skal etableres.
Gravearbejdet vil efter planen slutte omkring februar 2025, og herefter forventes al gravearbejde i forbindelse med anlæg af Lynetteholms stendæmninger at være afsluttet. Det er godt for det omkringliggende havmiljø, da det igangværende gravearbejde ikke kan undgå at give nogle forstyrrelser på havbunden.
Da Københavns Havn er en gammel industrihavn, har en mindre del af det opgravede sediment, været forurenet, og den del er lagt ind i et depot ved Refshaleøen. Opgravningen af det forurenede sediment blev afsluttet inden jul. De næste par måneder vil det derfor kun være havbundssediment, som er rent nok til at blive fyldt i Lynetteholms fase 1-område, som graves op.

Den havbund, der graves nu, bliver fyldt i det nordligste bassin, hvor der ikke er fyldt overskudsjord i (se ovenstående foto).
Jordopfyldning
Opfyldningen af Lynetteholm er også startet op igen her efter juleferien, og vi fortsætter som planlagt med at fylde den sydligste del af Lynetteholm op. På billedets kan ses, hvor langt opfyldningen er.

Overskudsjorden kommer fra København og omegns byggepladser og fragtes hertil i lastbiler. På vej ud til Lynetteholms jordmodtageanlæg benytter lastbilerne klapbroen ud for Margretheholms Havn. Du kan læse mere om klapbroen via Den Danske Havnelods.
I januar står klapbroen åben mellem kl. 16.00 til 07.00 alle dage, og åbnes derudover kl. 10.00 og kl. 14.00 i alle hverdage.
Ny video: Sådan navigerer du i Kronløbet
I december 2024 lancerede vi en ny video, der viser, hvordan man fremover skal sejle igennem Kronløbet, efter Lynetteholms arbejdsområde er blevet udvidet mod vest og nord.
Du kan se videoen nedenfor. Husk at dele med den med dine sejladskammerater, så flest muligt bliver opmærksomme på de nye navigationsregler, bøjer, skilte m.v.
Klik på videoen her:
Lynetteholms udvidede arbejdsområde kan også ses på nedenstående kort.
Du finder mere information på Lynetteholms hjemmeside ’Sikkerhed for sejlere’: https://byoghavn.dk/lynetteholm/sikkerhed-for-sejlere/

Kontakt
Hvis du har spørgsmål til anlægsarbejdet, er du velkommen til at skrive til info@byoghavn.dk
Tidligere anlægsnyhedsbreve
2024
2023
2022
FAKTA: Lynetteholms anlægsarbejde
- Anlæg af Lynetteholm blev vedtaget af Folketinget den 4. juni 2021.
- Med lovvedtagelsen blev det besluttet at anlægge en ny halvø som stormflodssikring og jordopfyld mellem Refshaleøen og Nordhavn.
- Lynetteholm skal blandt andet fyldes op af overskudsjord fra København og omegns byggeprojekter og bidrage til, at Københavns Kommune kan komme af med jorden klimavenligt – det vil sige med kort transportafstand fra byggeplads til jordopfyld.
- I juni 2023 åbnede Lynetteholm for modtagelse af overskudsjord til Lynetteholms fase 1.
- I november 2023 vil arbejdet med at anlægge Lynetteholms fase 2-perimeter at gå i gang. Når fase 2-perimeteren er anlagt, kan Lynetteholm begynde at modtage jord til fase 2.
Læs mere om Lynetteholm på https://byoghavn.dk/lynetteholm/
