Påvirkning af vandkvalitet og marin natur ved afgravning af havbund

Faktaark_Vandkvalitet

Siden er opdateret december 2022.

Download faktaarket her.

EKSISTERENDE FORURENING PÅ HAVBUNDEN VED LYNETTEHOLM

Lynetteholm skal etableres på et havområde, der gennem en stor del af Københavns Havns historie har været brugt til at dumpe affald på, og som på grund af strømningsforhold naturligt har fået aflejret miljøfremmede stoffer og tungmetaller.

For at give Lynetteholms stendæmninger, også kaldet perimeteren, tilstrækkelig stabilitet er det nødvendigt at grave den bløde havbund væk og erstatte den med sand, i det tracé hvor Lynetteholms stendæmninger skal anlægges.

Af hensyn til erhvervssejladsen i området er det også nødvendigt at grave og uddybe sejlrenden, Svælget, syd for Prøvestenen. Dette gravearbejde er udført i 2022.  

PÅVIRKNING AF VANDKVALITET VED OPGRAVNING AF HAVBUNDSMATERIALE

I alt skal der opgraves cirka 2,5 mio. m3 havbundsmateriale i forbindelse med anlæg af Lynetteholm. Der er i den såkaldte implementeringsredegørelse for Lynetteholm fastsat vilkår for opgravning af havbundsmaterialet, så der ikke sker overskridelser af de gældende miljøkvalitetskrav.

Al gravearbejde udføres i vinterhalvåret, hvor den biologiske aktivitet i havmiljøet er lav, og hvor planter og dyr dermed bliver påvirket mindst muligt af gravearbejdet. 

MILJØOVERVÅGNING AF GRAVEARBEJDET

I forbindelse med Fase 1-områdets gravearbejde er der iværksat en overvågning af sedimentspredning og af vandkvaliteten, da gravearbejdet kan være med til at hvirvle sediment op i vandet.

Med sediment menes de partikler og organiske materialer, som miljøfremmede stoffer og tungmetaller binder sig til, og som gennem tiden er blevet aflejret på havbunden i Københavns Havn.

Overvågningen af gravearbejdet er godkendt af myndighederne, og By & Havn lægger løbende data fra overvågningen ud på Lynetteholms miljøovervågningsside. Du finder siden her.

Fase 1-områdets gravearbejde har været udført fra januar 2022 til marts 2022 og igen fra 1. oktober til 10. oktober 2022. Dette gravearbejde er nu helt afsluttet.    

Gravearbejdet i forbindelse med Fase 2-området, vil også blive miljøovervåget i overensstemmelse med de overvågningskrav, som myndighederne stiller. Gravearbejdet til Lynetteholms Fase 2-område ventes at gå i gang i efteråret 2023.

I Lynetteholms miljøkonsekvensvurdering er spredningen af havbundsmateriale vurderet til at være koncentreret omkring Lynetteholms perimeter med faner langs sejlrenderne. Ud for og langs kysten vil der i forbindelse med anlægsarbejdet periodevis ske midlertidig spredning af sediment op til nord for Taarbæk og mod syd ned til Dragør. Spredningen er beregnet til at indeholde op til 2 mg/l sediment, hvilket knapt vurderes at være synligt, og det vil være i korte tidsrum. 

BADEVANDSKVALITET

Lynetteholms miljøkonsekvensrapport vurderer, at badevandskvaliteten i Københavns Havn og langs kysten nord og syd for Lynetteholm vil være uændret, når Lynetteholm er færdigetableret.

PÅVIRKNING AF ÅLEGRÆS

Lynetteholm er udformet og placeret i et område uden store ålegræsforekomster. Det er således kun en lille del af Lynetteholms vestlige kant, der dækker eksisterende ålegræsforekomster (se kort nedenfor).

Ålegræsforekomsten ved Trekroner vil blive påvirket af aflejring af sediment fra havbundsmaterialet i forbindelse med opgravning i anlægsfasen. Det er vurderet i miljøkonsekvensrapporten, at ålegræsområderne forventeligt vil komme sig igen i løbet af nogle år, og påvirkningen derfor ikke er blivende. Der vurderes ikke at være påvirkning af ålegræsforekomsterne fra miljøforurenende stoffer.

Den samlede miljøpåvirkning af ålegræs, øvrige blomsterplanter og makroalger (tang) som følge af spredningen af sedimenter i anlægsprocessen vurderes at være lille, da denne marine natur kun udgør en ubetydelig del af den samlede forekomst i Øresund, og da der er tale om en reversibel påvirkning, hvor ålegræsset vil komme sig efter påvirkning fra opgravet havbundsmateriale. 

By & Havn forventer, at 2-4 hektar med ålegræs og anden bundvegetation vil blive dækket med Lynetteholms ’fodaftryk’. I den forbindelse er det politisk besluttet, at By & Havn skal arbejde for plante dobbelt så meget ålegræs, som Lynetteholms fodaftryk vil fjerne.

I 2022 har By & Havn arbejdet med at få afdækket, hvor der i dag vokser ålegræs i Københavns Havn, og hvor der er potentiale for at plante mere. Ålegræs lever på lavvandede områder og bidrager positivt til vandmiljøjet og er samtidig med til at reducere udledningen af CO2 til atmosfæren.

Etableringen af nyt ålegræs vil skabe nye levesteder for dyr og planter under havets overflade. By & Havn vil invitere grønne organisationer og eksperter til at bidrage med deres viden og ekspertise i arbejdet med at plante ålegræs.

Om Lynetteholm

Den 4. juni 2021 vedtog et bredt politisk flertal i Folketinget lov om anlæg af Lynetteholm. Lynetteholm skal etableres som en halvø mellem Refshaleøen og Nordhavn med et kystlandskab ud mod Øresund, der bidrager til at stormflodsikre København fra nord. By & Havn skal etablere Lynetteholms landareal ved at nyttiggøre, det vil sige genbruge, overskudsjord fra København og omegns byggeprojekter.

Forud for Folketingets beslutning om at anlægge Lynetteholms landareal, har der været udarbejdet miljøkonsekvensvurderinger, der belyser, hvordan anlæg af Lynetteholm vurderes at påvirke det omkringliggende miljø. By & Havn vil løbende overvåge anlægsarbejdet, så alle miljøhensyn sikres.

Forligskredsen i Folketinget har besluttet at igangsætte en strategisk miljøvurdering (SMV) af de fremtidige planer for Lynetteholm, der endnu ikke er politisk besluttet. 

Fakta om Lynetteholm

By & Havn er bygherre på etableringen af Lynetteholms landområde. På disse sider kan du læse om forskellige temaer i arbejdet.