Indbringningskajerne er færdige: Lynetteholms anlægsaktiviteter i oktober

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 10. oktober 2023.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

10. oktober 2023

Indbringningskajerne er færdige: Lynetteholms anlægsaktiviteter i oktober

De to kajer, der skal bruges til anlæg af Lynetteholms fase 2, står nu klar til brug. Parallelt med forberedelserne til næste fase af Lynetteholm har seniorbiolog Jesper Dannisøe fra DHI varetaget den fastlagte miljøovervågning af projektet. Hør Jesper fortæller om hans arbejde med blandt andet at udtage vandprøver.

Nyhedsbrev nr. 10, oktober 2023

Velkommen til Lynetteholms anlægsnyhedsbrev. Her får du sidste nyt om arbejdet med at anlægge Lynetteholm som halvø, kystlandskab og stormflodssikring mellem Refshaleøen og Nordhavn i Københavns Havn.

’Holdet bag Lynetteholm’ – Fokus på miljøet

Seniorbiolog Jesper Dannisøe fra Dansk Hydraulisk Institut har overvåget miljøpåvirkningerne af Lynetteholms anlægsarbejde siden projektets begyndelse. Jesper sørger løbende for at udtage vandprøver fra flere forskellige steder, ligesom man også har undersøgt havbunden i det område, hvor Lynetteholm skal placeres.

Klik på videoen nedenfor, og hør Jesper fortælle mere om, hvordan man løbende har overvåget miljøpåvirkningerne af blandt andet gravearbejdet, og hvordan han vurderer, at anlæggelsen af Fase 1 har påvirket vandkvaliteten i området.

Anlægsaktiviteter i oktober

På nedenstående kort er Lynetteholm opdelt i Fase 1 og Fase 2. Under kortet kan du læse mere om, hvilke anlægsaktiviteter, herunder jordopfyld, der planlægges gennemført i oktober.  

Se også seneste dronefilm fra byggepladsen optaget ultimo september 2023:

JORDOPFYLD FASE 1

Sejlads af jord fra Nordhavn
Åbningen af Lynetteholms jordmodtageanlæg i juni 2023 betød, at arbejdet med at sejle mellemoplagret jord fra Nordhavns jorddepot til Lynetteholms fase 1 kunne begynde i begyndelsen af juli.  Dette arbejde fortsætter i oktober og forventes afsluttet i løbet af november. På nuværende tidspunkt er mere end 418.254 ton jord sejlet fra Nordhavn til Lynetteholm.

Jord fragtet med lastbil
Efter åbningen af jordmodtageanlægget er lastbilerne også begyndt at aflevere jord til Lynetteholm, og klapbroen ud for Margretheholms Havn er sat i drift. Du kan læse mere om klapbroen via Den Danske Havnelods. Vær opmærksom på broens lyssignaler, der har til formål at regulere skibstrafikken og sikre en sikker gennemsejling for alle, når broen er åben.

 

Klapbro

FORBEREDELSE TIL FASE 2

To nye indbringningskajer ved Lynetteholms nordligste stendæmning, er netop blevet færdige. Kajerne skal bruges, når det opgravede havbundsmateriale fra fase 2 skal sejles til fase 1-bassinet i stedet for at blive klappet.

Anlægskaj

Der arbejdes fortsat på opdelingsdæmningen i Bassin 1.

Opdelingsdæmningen har til formål at adskille havbundsmateriale og byjord fra lastbiler. Dæmningen forventes at være færdig i begyndelsen af november.

 

dæmning

Nye arbejdsområder til søs

Inden arbejdet med at anlægge Lynetteholms fase 2 går i gang, vil By & Havns maritime afdeling udlægge gule afmærkningsbøjer, der skal markere projektets nye arbejdsområder.

I seneste nyhedsbrev skrev vi, at arbejdet med at udlægge bøjer og lukke Lynetteløbet forventeligt ville finde sted i september. By & Havn har efterfølgende rykket datoen til mandag den 23. oktober, hvilket betyder, at al fritidssejlads kan benytte Lynetteløbet hele efterårsferien.

Arbejdet med at afmærke de nye arbejdsområder, og hermed lukke Lynetteløbet, vil efter planen ske fra mandag den 23. oktober i uge 43. Det drejer sig om to arbejdsområder, der skal markeres. Et mindre område ved vandet ud for Levantkaj i Nordhavn. Og et større område mellem Refshaleøen og Kronløbet - der markerer Lynetteholms fase 2- arbejdsområde, og som betyder, at det fremadrettet ikke bliver muligt for fritidsfartøjer at passere gennem Lynetteløbet.

På kortet nedenfor ses de to fremtidige arbejdsområder. Husk, at der løbende kan komme ændringer, og det derfor er vigtigt som sejler løbende at orientere sig på Efterretninger for Søfarende.

For at øge sikkerheden for sejlerne, afmærkes der blandt andet en sejlkorridor for mindre fartøjer i Kronløbet. På Efterretninger for Søfarende er den kommende afmærkning af sejlkorridoren i Kronløbet for fritidssejlerne for nylig blevet meldt ud.

Frem mod den 23. oktober vil vi på Lynetteholms hjemmeside fortælle om de nye sikkerhedsforanstaltninger, der bliver iværksat som følge af lukningen af Lynetteløbet. 

ANLÆG AF FASE 2

By & Havn er i gang med at finde de entreprenører, der skal anlægge Lynetteholms fase 2. Vi forventer at kunne indgå endelige anlægskontrakter i løbet af oktober 2023 og begynde anlægsarbejdet hurtigst muligt derefter.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål til anlægsarbejdet, er du velkommen til at skrive til info@byoghavn.dk

 

Tidligere anlægsnyhedsbreve

 

2023

Januar 2023

Februar 2023

Marts 2023

April 2023

Maj 2023

Juni 2023

Juli 2023

August 2023

September 2023

 

2022

Januar 2022

Februar 2022

Marts 2022

April 2022

Maj 2022

Juni 2022

Juli 2022

August 2022

September 2022

Oktober 2022

November 2022

December 2022

 

FAKTA: Lynetteholms anlægsarbejde 

  • Anlæg af Lynetteholm blev vedtaget af Folketinget den 4. juni 2021.
  • Med lovvedtagelsen blev det besluttet at anlægge en ny halvø som stormflodssikring og jordopfyld mellem Refshaleøen og Nordhavn.
  • Lynetteholm skal blandt andet fyldes op af overskudsjord fra København og omegns byggeprojekter og bidrage til, at Københavns Kommune kan komme af med jorden klimavenligt – det vil sige med kort transportafstand fra byggeplads til jordopfyld.
  • I juni 2023 åbnede Lynetteholm for modtagelse af overskudsjord til Lynetteholms fase 1.
  • I efteråret 2023 forventes arbejdet med at anlægge Lynetteholms fase 2-perimeter at gå i gang. Når fase 2-perimeteren er anlagt, kan Lynetteholm begynde at modtage jord til fase 2.

 

Læs mere om Lynetteholm på https://byoghavn.dk/lynetteholm/

payoff