Lokal vejrstation ved Stigbordene

Vejrstation Stigbordene

Forholdene ved Stigbordene er særligt udfordrende fordi vandstanden og strømmens retning og styrke skifter flere gange i løbet af en dag. Samtidig snævrer havnen ind ved Slusen og danner en flaskehals, som sætter pres på vandet, og stærk vind kan tilmed presse vand ind i havnen og øge strømmen yderligere.

Planlæg derfor din tur på vandet hjemmefra. Vejrstationen nedenfor viser Vejr- og vanddata for de seneste 12 timer.

OBS! Hold altid øje med de faktiske forhold i havnen. Betragt data fra vejrstationen som vejledende.

VEJRSTATION STIGBORDENE

Opdateret d. 15. Jun. 07:10

Vejr- og vanddata for de seneste 12 timer
Vejret


Barometer Luftfugtighed Regn
1017 mbar 74%
0.0 mm 0.0 mm/time
Vind
30°
Vindstyrke 3.1 m/s 4,08 kn
Vindstød 11,1 m/s
Vandstand
BEMÆRK: Føroget vandstand i havnen
Nord for slusen Syd for slusen
Normal vandstand Difference
Temperatur
17,9 C 62,6 F
Højeste 18,2° 64,8°
Laveste 12,8° 55,0°
Vandtemperatur
18,2 C 64,4 F
Højeste 19,0° 66.3°
Laveste 18,1° 64.6°
Strømhastighed
0,00 m/s 0.0kn
Højeste 2,83 m/s 5,51 kn
Laveste 0,00 m/s 0,00 kn
BEMÆRK: Kraftig strøm i havnen
Strømretning
Nordgående
BEMÆRK: Kraftig strøm i havnen

5 tips til sikker færdsel på vandet ved Stigbordene

  • Planlæg turen hjemmefra. Brug en generel vejrudsigt til at undersøge vind og vejr over Københavns Havn, og brug den superlokale vejrstation til at vurdere, om du skal tage nogle forholdsregler ved Stigbordene eller planlægge en anden rute.
  • Brug bøjerne til at vurdere strømmen. To store bøjer nord for Slusen kan bruges som gode indikatorer på strømforholdene ved Slusen. Den ene bøje (nr. 2) ligger modsat Sluseholmens røde bådhuse. Jo mere denne bøje hopper og svajer des stærkere er strømmen. Hvis strømmen vender mod Stigbordene skal man være ekstra varsom, så man ikke uagtet driver med strømmen.
    Længere mod nord ligger en bøje (nr. 1) ved den høje, blå bygning, Metropolis. Hvis denne bøje svajer, er der stærk strøm. Se kort nedenfor.
  • Hold øje med den røde lampe over Stigbordene. (nr. 3) Når lampen blinker er strømhastigheden over 3 knob.
  • Brug overbæringen. Kajakker og SUP har mulighed for at benytte overbæringen, så man helt undgår at passere gennem stigbordene.
  • Kend dine begrænsninger. Overvej om du har nok erfaring til at komme sikkert rundt i havnen. Hvis uheldet er ude, og du falder i, skal du kunne komme sikkert op i båden igen. Det er altid en god idé at tage et kursus inden man begiver sig ud i havnen.

Slusen i Sydhavn er åben

Et stort renoveringsarbejde på slusen er afsluttet. Det bestod bl.a. i, at skinnerne under sluseportene er blevet udskiftet, sluseportene har været løftet på land og er blevet istandsat, og hele styringsmekanismen er blevet udskiftet.

Slusens åbningstider i 2025 er: 

  • Frem til 30/5: Mandag til søndag kl. 9-10 og kl. 16-17
  • 31/5-31/8: Mandag til fredag kl. 9-10 og kl. 17-18 samt lørdag/søndag kl. 8-10 og kl. 17-19
  • 1/9-31/10: Mandag til søndag kl. 9-10 og kl. 16-17

Slusen kan bruges af både, der er under 10,8 meter bredde og 53 meter lange. Broerne syd for Slusen sætter en yderligere begrænsning på 3 meter i højden ved middelvandstand. Dog vil den midlertidige bro, som har været etableret i forbindelse med renoveringsarbejdet, blive bevaret frem til slutningen af maj. Det betyder, at i en midlertidig periode vil maksimumhøjden var 2,5 meter. Både, der ønsker at passere slusen, bedes respektere evt. anvisninger fra slusevagterne.

Slusen betjenes af frivillige slusevagter, der er medlemmer af Sydhavnsklubberne. Telefon i slusen: 3066 2399.

Små joller, kajakker osv. kan godt passere under stigbordene, hvis de er smallere end 2,5 meter – men vær altid opmærksom på strømforholdene i vandet, som sommetider kan være kraftige i området. På hjemmesiden byoghavn.dk/vejrstation kan du altid se vindforhold, strømhastighed, strømretning og andre vejrdata i området.