Københavns første havnebad fylder 20 år

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 18. juli 2022.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

18. juli 2022

Københavns første havnebad fylder 20 år

I dag er det 20 år siden, at det første havnebad i Københavns Havn åbnede og gjorde det muligt for københavnerne og de mange turister at tage sig en svalende dukkert i havnens kølige vand. Det har været en ubetinget succes og mange flere havnebade og badezoner er kommet til siden da.

Det rød-hvide tårn i havnebadet på Islands Brygge er på kort tid blevet til et ikon for København og det er ofte her, man ser billeder fra, når de store medier skal lave historier om København som turistby. Allerede ti år efter åbningen rangerede havnebadet som den tredje mest eftertragtede aktivitet i København, viste en undersøgelse fra Wonderful Copenhagen i 2012.

IslandsBryggeHavnebad

De tre havnebade og 10 badezoner fortæller i dag en fantastisk transformationshistorie om Københavns Havn, som før i tiden primært blev brugt til industrielle formål, men i dag er både Inderhavnen og Sydhavnen brugt som rekreativ havn, hvor Københavns Kommune hele tiden arbejder for at skabe flere havnebade og badezoner for at følge med den store efterspørgsel.

Og det virker. For ikke alene er havnebadene og badezonerne populære. De har også en afsmittende effekt på de områder, hvor de ligger. Se bare på den udvikling Islands Brygge har gennemgået i de sidste 20 år. Fra industriområde til attraktivt, grønt og blåt boligområde, rigt på byliv og bykvaliteter. Det er havnebadet en af de store medvirkende årsager til.

Adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro, kalder havnebadet ved Islands Brygge for en af de helt store succeser i Københavns udvikling i de senere år.

Tænk engang, at det allerede er 20 år siden, at havnebadet på Islands Brygge åbnede. Den gang var det nærmest fantasi at forestille sig, at størstedelen af københavnerne ville benytte havnen som deres primære opholdssted om sommeren. Men se så i dag, hvor det vrimler ud med mennesker, både vinter og sommer, som ønsker at benytte sig af havnens rekreative muligheder. Det er simpelthen en succeshistorie – og det er en historie, som har fået København på verdenskortet.

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

I internationale medier er København i flere omgange blevet udnævnt til årets badeby. Havnebadet ved Islands Brygge er i denne dækning blevet et symbol på vandets store værdi for København, som en af de reneste storbyer i verden.  

Jeg synes vi i anledning af årsdagen skal ønske havnebadet og os selv tillykke i København. Vi har en masse politikere på Københavns Rådhus, som virkelig ønsker at gøre store dele af havnen til en rekreativ oase og fortsat ønsker flere og flere badezoner. Og det er vi glade for at hjælpe til med i By & Havn, fordi det skaber en god synergi mellem byen og havnen og gør københavnerne stolte af deres by,

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Tidslinie:

  • I 1954 lukkede den sidste badeanstalt i Københavns Havn. Vandet var på det tidspunkt så forurenet af den tunge industri og fabrikkerne, at det var sundhedsskadeligt at fiske og bade.
  • I midten af ’80erne flyttede erhvervshavnen ud af Sydhavn og Inderhavnen og gjorde de gamle kajstrækninger og pakhuse overflødige. Det skabte grundlaget for de nye bydele og rekreative områder langs havnen.
  • I 1991 lukkede Sojakagefabrikken og blev sidenhen omdannet til boliger. Den var én af de sidste fungerende fabrikker, der var tilbage i havnen.
  • I 2002 åbnede havnebadet ved Islands Brygge med sit ikoniske rød/hvide tårn. For første gang i knap 50 år blev havnen brugt af badende. Kulturhavn blev afholdt for første gang.
  • I 2013 sejlede det sidste aktive erhvervsskib i inderhavnen, M/S Trans Dania, sin sidste last avispapir til Papirøen.
  • I 2015 betød et nyt havnereglement, at man kunne anlægge ubemandede badezoner, og fra den ene dag til den anden fik lystfiskerne udvidet arealerne, hvor man kan fiske med stang, fra ca. 7 til 37 km. kajstrækninger.
  • I 2018 begyndte By & Havn arbejdet med en ny havnestrategi. Sommeren slog varmerekorder og CNN kårede København som verdens bedste badeby.
  • I 2022 får København tre nye badezoner: Teglholm Brygge, Havnegade og Sluseholmen

 

Har du lyst til at hoppe i havnens klare, friske vand, skal du benytte de afmærkede badesteder, hvor der er skilte med ”badning tilladt”.  

Læs om badestederne på Københavns Kommunes hjemmeside:

Hold øje med badeflagene

Badekvaliteten ved havnens badesteder bliver målt hver dag for at sikre, at du kan tage en bekymringsfri dukkert.

flag