Skoleelever bygger byen: Praktisk undervisning og byggeri i fokus

2. september 2024

Skoleelever bygger byen: Praktisk undervisning og byggeri i fokus

Lær at sætte en stikkontakt op, 3D-print din arkitekttegning og planlæg byrummet ved den kommende metrostation. Det er blot nogle af de opgaver, 6. og 7. klasses elever i København møder i et nyt pilotprojekt, hvor skolebænken i en hel uge byttes ud med byudvikling og byggeplads.

I en tid, hvor innovation og teknologi spiller en stadig større rolle i byudviklingen, sætter pilotprojektet BUFX Byg en helt ny standard for elevinddragelse og praktisk undervisning i folkeskolen, og giver et indblik i byggebranchen og fremtidens faglærte uddannelser.

Gennem et unikt skole-virksomhedssamarbejde mellem Københavns Kommunes Børne- og ungdomsforvaltning og parterne bag Tunnelfabrikken som er By & Havn og UNIONKUL, får 6. og 7. klasses elever nu muligheden for at flytte undervisningen til Nordhavn og blive en aktiv del af Københavns byudvikling.

I en hel uge bliver skolebøgerne byttet ud med opgaver som elektriker, VVS’er, byplanlægger, tømrer, anlægsgartner og andre fagligheder fra bygge- og anlægssektoren.

Ønsket er, at skoleforløbet kan så frø hos både eleverne og Tunnelfabrikkens parter, siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.

Vores håb er, at skoleugen vil skabe en glæde og nysgerrighed hos eleverne, for de mange forskellige fagligheder, der er i byggeriet, og at nogle af eleverne, finder ud af, at dét kunne være den rette levevej for dem. Vi glæder os til at få deres input til byudviklingen, for byen bygger vi til de fremtidige generationer, og derfor er det utrolig vigtigt, at deres stemme også bliver en del af samtalen allerede fra en tidlig alder.

Adm. direktør, Anne Skovbro, By & Havn.

IMG_5342

I starten af skoleugen med BUFX Byg møder eleverne en repræsentant for Tunnelfabrikken og UNIONKUL, der stiller dem ugens opgave, og som vender retur fem dage senere for at give feedback på de løsninger, eleverne har arbejdet med i løbet af ugen. Det er dermed virkelige problemstillinger eleverne bliver udfordret til at finde løsninger på, og som har potentiale til at blive realiseret i byen i fremtiden.

IMG_5349

Jakob Næsager, Børne- og ungdomsborgmester i Københavns kommune, ser samarbejdet mellem skoler og virksomheder som en fremtidsinvestering.

BUFX Byg er et banebrydende undervisningsprojekt – og det er en investering i fremtiden. Når Københavns elever samarbejder med virksomheder, får de ikke blot praktisk og faglig erfaring, men også en stærk tilknytning til den by, de er med til at forme. Denne indsats giver dem en unik mulighed for at forstå og påvirke deres egen fremtid og den by, de vokser op i.

Jakob Næsager, Børne- og ungdomsborgmester i Københavns kommune.

En af hjørnestenene i BUFX Byg er brugen af teknologi og innovation. Eleverne lærer ikke blot om traditionelle byggeprocesser, men også om de nyeste teknologier og metoder, der anvendes i branchen. Det giver en forståelse for, hvordan fremtidens byer bygges, og en indsigt i de mange uddannelsesmuligheder i bygge- og anlægsfagene.

Klaus Kastbjerg, ejer af UNIONKUL, mener at byggebranchen har en pligt til at åbne sig for de unge.

Vi har brug for indsatser som BUFX Byg, hvis København skal forstås og elskes af den gængse københavner. Byggebranchen må åbne sig og stille sig til rådighed, hvis kommende generationer skal interessere sig for branchens mange fagligheder, så vi kan bidrage til at bygge fremtidens faglærte og teknologiske innovatører. Det er en fornøjelse at se skoleelever bryde deres hoved og hænder med at skabe bæredygtige løsninger for vores by.

Klaus Kastbjerg, ejer af UNIONKUL.

IMG_5437

BUFX Byg er:

  • et skole-virksomhedssamarbejde, hvor elever i fem dage tager livtag med faglighederne fra bygge- og anlægssektoren.
  • Et læringsmiljø i Tunnelfabrikkens projektkontorer i Nordhavn
  • Otte skoleklasser arbejder i BUFX Byg frem til årsskiftet 2024
  • Undervisningen i BUFX Byg kredser om temaerne:
    • Byudvikling og Nordhavns historie
    • Arkitektur og bæredygtighed
    • Bygge- og Anlægsfagene
    • Bæredygtigheder og Byggeri

 

Tunnelfabrikken:

Tunnelfabrikken er 261 meter lang, op til 125 meter bred og har 24 meter til loftet. Den enorme hal blev opført i 1990’erne, da der skulle støbes tunnelelementer til Øresundsforbindelsen.

I dag ejes Tunnelfabrikken af UNIONKUL og By & Havn, som er i gang med at omdanne den til et hus for kultur, erhverv og boliger.