Nyt bykvarter skudt i gang på Stejlepladsen

12. april 2024

Nyt bykvarter skudt i gang på Stejlepladsen

Torsdag eftermiddag blev ikke mindre fem genbrugsspader sat i jorden for at markere begyndelsen på et nyt bykvarter, der i løbet af de kommende år vil vokse frem på Stejlepladsen i Københavns Sydhavn. Målet er at skabe en helt særlig bydel med fokus på fællesskab, genbrug og natur, og det forventes, at de første boliger er klar til indflytning allerede i sommeren 2026.

For godt fire år siden valgte By & Havn og PFA at investere i udviklingen af en ny og helt særlig bydel, der i den kommende tid vil vokse frem på Stejlepladsen i Københavns Sydhavn. Visionen er at skabe en ny og mangfoldig bydel, der er inspireret af den eksisterende Fiskerhavns bebyggelse, og som derfor har stor variation i både farver, form og udtryk.

Og torsdag den 11. april, blev begyndelsen på den nye bydel markeret med første spadestik. Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, deltog i fejringen, og hun lagde vægt på vigtigheden af byggeriet og af en ny og grøn bydel i København:

Det kommende kvarter er et mønstereksempel på, hvordan nye københavnske bydele skal være. Med plads til natur og fællesskaber mellem husene, bilfri gader, metro tæt på og forskellige boliger til alle livets faser. Det bliver virkelig en bydel for alle. Og så er jeg særligt glad for, at parterne bag Stejlepladskvarteret har gjort sig rigtig umage med at trække områdets særlige identitet og historie ind i den kommende bydel.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), Københavns Kommune.

By & Havn_Stejlepladsen_Første spadestik-11

By & Havns adm. direktør, Anne Skovbro, glædede sig over, at Stejlepladsen bliver en bydel, der ikke ligner noget, man kan finde andre steder i København.

På Stejlepladsen får vi ikke de sædvanlige karréer og firkantede bygninger helt ud til vandet, som vi er vant til i København. Her får vi noget helt andet, der har sin inspiration i den eksisterende Fiskerhavns udtryk. Her kommer et område, som arkitektonisk er helt sit eget med et uhøjtidelige udtryk, der er solidt forankret i det sted, det udspringer fra og som med sine bilfri gader, mindst 800 træer og et sammenhængende grønt bælte langs vandet kommer til at udgøre et helt nyt alternativ til de københavnere, der drømmer om at på tæt på naturen og samtidig under en kilometer fra metroen.”

Adm. direktør, Anne Skovbro, By & Havn.

By & Havn_Stejlepladsen_Første spadestik-12

Peter Morgan, head of real estate ved PFA var også til stede ved fejringen:

I PFA er vi stolte over at være med til at skabe en ny bydel i Københavns Sydhavn. Når Stejlepladsen står færdig får københavnerne en helt unik bydel, som kombinerer moderne arkitektur, grønne områder, et rigt kulturliv og stærke fællesskaber. Vi håber på, at Stejlepladsen kan blive et fyrtårn for byudvikling i Danmark og en inspiration for andre byer i hele verden. Og så er vi glade for det store fokus på bæredygtige byggematerialer og genbrugsmaterialer i udviklingen af Stejlepladsen.

Head of real estate, Peter morgan, PFA.

By & Havn_Stejlepladsen_Første spadestik-38

Godt 900 nye boliger

I de kommende år bliver der bygget knap 900 boliger, hvoraf cirka 225 af boligerne bliver almene. Lige fra projektets start har der været fokus på genbrug og bæredygtige byggemetoder, og derfor har man blandt andet valgt at erstatte beton og stål med træ, hvor det er muligt, ligesom der indgår både solceller og grønne tage i projektet. Samtidig er det nye det nye kvarter bogstaveligt talt designet til at fostre fællesskaber, med bilfri gader, hvor der er plads til leg og hyggeligt samvær, og blandede klynger, hvor almene boliger, private lejeboliger og ejerboliger blandes mellem hinanden, og hvor de almene medbyg-rækkehuse har fået en af de mest attraktive placeringer med udsigt over Fiskerhavnen.

Bjørn Petersen, der er formand for AKB, København ser frem til at den nye bydel står færdig:

Sydhavnen har en særlig plads i AKB, Københavns hjerte. Det er vores arnested, da det er i dette område, vi lagde vores første mursten for over 100 år siden. I dag råder vi over mere end 3000 boliger i bydelen. Vi om nogen kender kulturen, beboerne og den særlige stemning, der er i Sydhavnen. Den værner vi om – og den vil vi gerne bygge bro til. Derfor er vi rigtig glade for, at vi er samarbejdspartnere på projektet, og at vi har fået integreret mange af de ideer og ønsker til både boligtyper og uderum, som beboerne i Sydhavnen har bidraget med bl.a. ved de inddragelsesmøder, som blev holdt ved opstarten af projektet i 2021.

Formand, Bjørn Petersen, AKB København.

By & Havn_Stejlepladsen_Første spadestik-43

Også for Jesper Schultz, der er direktør for Ejendomsselskabet Stejlepladsen, er det helt afgørende, at nye fællesskaber vil vokse frem mellem bydelens kommende beboere.

Vi har på alle måder gjort os umage for at lave en by, der indbyder til, at fællesskaber skal opstå. Her har vi ikke den traditionelle opbygning med fortov/vej/fortov. I stedet har vi bilfri gader, der indbyder til leg, til gadefester, til loppemarkeder, til torvedage og meget mere. Derudover laver vi et fælleshus, der skal fungere som en dynamo for fællesskabet i området. Her skal der være alt fra morgenyoga og lektielæsning til foredrag og fællesspisning. Vi får selvfølgelig brug for hjælp og gode idéer fra de kommende beboere, men jeg vil gerne love, at vi vil gøre vores ypperste for at gøre Stejlepladsen til et godt sted at bo.

Direktør, Jesper Schultz, Ejendomsselskabet Stejlepladsen.

By & Havn_Stejlepladsen_Første spadestik-9