Mens vi venter på Asger Jorns Allé

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 27. maj 2023.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

27. maj 2023

Mens vi venter på Asger Jorns Allé

I disse dage gøres et bart jordareal på den nordlige side af Asger Jorns Allé klar til såning af blomster- og græsfrø.

Kort_AJA_1920x1080

Det skal gerne resultere i en midlertidig blomster- og græsmark til glæde for både mennesker og dyr. Projektet er blevet til i samarbejde med Ørestad Syd Borgerforening, og det er planen, at marken skal bestå i minimum tre år.

Jacob_1_1920x1080

Forhåbentlig bliver det et smukt og roligt sted – en lise for øjet i stedet for en gold og bar plet. Samtidig kan det øge biodiversiteten i området, da blomster- og græsfrø er valgt for at tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter.

Vi har valgt en robust blanding af frø, som består af primært hjemmehørende arter. Det er fx rødkløver, lucerne, boghvede, cikorie, hjulkrone, honningurt, hør og kællingetand, som vi sår sammen med en blanding af græsarter, som er gode til at holde på jorden og ikke blæser væk lige med det første.

Jane Hegner Mortensen, projektleder i By & Havn.

Men før vi kan se en færdig tilvokset mark, går der et stort arbejde forud. Det er Jacob Wiinblad fra Natur Byg i Kastrup, som præparerer jorden og etablerer blomstermarken for By & Havn. Han siger:

Jorden er meget hård, og derfor skal den først grubbes, som det hedder på fagsprog. Det betyder at jorden løsnes med en stor grubbetand. Så fjerner vi sten, der er større en 75 mm og blander jorden med ny jord, så der til sidst ligger et godt vækstlag til frøene. Endelig sår vi frøene og vander godt. Hvis jorden var så hård som den er nu, ville vandet ikke kunne sive ned i jorden, så derfor er forarbejdet vigtigt.

Jacob Wiinblad fra Natur Byg i Kastrup.

Jacob forventer at det tager omkring en måneds tid før frøene er spiret og man kan se de første planter. Han fortsætter:

Frø og blomster kan selvfølgelig ikke klare hård behandling, så forhåbentlig vil folk lade være med at bruge området til vild leg eller hundeluftning.

Jacob Wiinblad fra Natur Byg i Kastrup.

Der bliver sat skilte op rundt om arealet med opfordring til at tage hensyn – og som viser eksempler på nogle af de blomsterarter, man kan finde, hvis man har lyst til at gå på forsigtig blomsterjagt. By & Havn står for driften af marken, og ind imellem slås al beplantning ned for at opnå det rigest mulige blomsterflor og biodiversitet. Den menneskelige indblanding er nødvendig, da planterne er tilpasset en verden fyldt med store græssende dyr, så når dyrene mangler, må vi erstatte dem med leer eller maskiner.

Marken udgør halvdelen af et byggefelt. Den anden halvdel bruges til byggeplads for Byens Hus, som opføres på byggefeltet ud mod Fælleden. Det er uvist hvilket byggeri, der på sigt skal opføres dér, hvor den midlertidige mark og byggeplads anlægges, da grunden endnu ikke er solgt.