Gode nyheder for landstrøm: Afgiftsfritagelse fortsætter

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 29. juni 2021.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

29. juni 2021

Gode nyheder for landstrøm: Afgiftsfritagelse fortsætter

Erhvervsskibe, der benytter landstrøm i Danmark, har gennem de seneste seks år haft glæde af reducerede afgifter på landstrøm og dermed lavere elpriser. En ordning, som stod til at udløbe i år, men som EU nu har forlænget frem til juni 2027.  

Det er gode nyheder for Københavns Havn, hvor der er landstrømsanlæg på vej til både Oslo-færgerne og til krydstogtskibene i Ydre Nordhavn og på Langelinie. Og ifølge adm. direktør i By & Havn Anne Skovbro er afgiftsfritagelsen for landstrøm helt afgørende for at sikre et stærkt grundlag for landstrøm i Københavns Havn, da ordningen giver skibene de rette økonomiske incitamenter til slukke for dieselmotorerne, når de ligger i havn, og i stedet vælger landstrøm til.

Vi er optaget af at sikre renere luft til københavnerne og kunne levere en bæredygtig og konkurrencedygtig erhvervshavn. Men forsat lave elpriser er helt afgørende for, at skibene rent faktisk vil omstille sig til landstrøm og stoppe brugen af den ellers billigere fossile brændstof, der forurener markant, når de ligger til kaj i havnen. Derfor er afgiftsfritagelsen utroligt gode nyheder for vores omstilling til en bedre og mere bæredygtig havn.

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn

Efter planen vil DFDS-færgerne, der dagligt sejler mellem Oslo og København, kunne trække billig strøm fra kajen allerede denne sommer, hvor landstrømsanlægget ventes at stå klar til brug.

Det første landstrømsanlæg til krydstogtskibe er under planlægning, og ventes at kunne stå klar i løbet af 2024. By & Havn er bygherre på anlægget, og globalt set kan cirka 25-30 procent af krydstogtskibene tage imod landstrøm på nuværende tidspunkt, mens knap 50 procent af den globale krydstogtflåde er ved at blive tilpasset til landstrøm. 

FAKTA: Afgift på landstrøm 

  • I 2015 fik Danmark en tidsbegrænset tilladelse fra EU til at lempe afgiften for landstrøm i seks år. 
  • EU har nu forlænget den tilladelse i yderligere seks år frem til juni 2027
  • Forlængelsen betyder, at afgiften på strøm, der leveres fra land til erhvervsskibe, må sættes ned til et minimum på 0,4 øre pr. kWh.
  • Ordningen er udmøntet i en bekendtgørelse, som du finder her. https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/1272