Kom med i en arkitekturhistorisk tidsmaskine til Kulturnatten

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 13. oktober 2021.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

13. oktober 2021

Kom med i en arkitekturhistorisk tidsmaskine til Kulturnatten

By & Havn inviterer igen københavnerne inden for i hovedkontoret på Nordre Toldbod. Bygningen er nænsomt blevet restaureret og arkitekturhistorien vakt til live. Gå på opdagelse i den genfundne arkitektur, hør om de nye byudviklingsområder, oplev det store lyskunstværk på facaden og se planerne for den kommende faste udstilling ”Havnebygmesterens studiesamling”, som fortæller historien om Københavns Havns udvikling gennem tiden.

Den arkitektoniske nerve pulserer igen i den gamle toldbygning efter en omfattende restaurering, hvor Nationalmuseet har gravet Vilhelm Dahlerup og Frederik Bøttgers farverige arkitektur frem fra fortiden bag tykke lag af maling og sænkede lofter. Dahlerup, hvis arkitektur vi særligt kender fra Det Kongelige Teater, Søpavillonen og som arkitekt i Tivoli, tegnede i 1868 sammen med Frederik Bøttger de to nederste etager af bygningen på Nordre Toldbod 7, hvor By & Havn hører til. De to næste etager, blev bygget ovenpå i 1938-1939 med Einar Madvig som arkitekt. 

Nordre Toldbod2
Nordre Toldbod45
Marmorering 2

Til Kulturnatten slår vi dørene op til den gamle toldbygning. Her kan man blandt meget andet opleve den genfundne arkitektur på egen hånd, eller deltage i én af de guidede ture med Nationalmuseet og Rønnow Arkitekter, der vil give et indblik i arkitekturhistorien og arbejdet med restaureringen.

Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn, ser frem til at åbne dørene:

Vi glæder os til at invitere indenfor igen i vores nyrestaurerede kontorbygning og håber, at en masse nysgerrige københavnere vil lægge vejen forbi og få en spændende oplevelse indenfor arkitekturhistorie og by- og havneudvikling. Man kan på egen krop opleve den gamle bygning på Nordre Toldbod, der er en del af den danske bygningsarv, og få et dejligt nørdet indblik fra de bedste eksperter i, hvordan man finder frem til de oprindelige farver og helt generelt går til arbejdet med at bringe sjælen og ideen tilbage i en bygning.

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn

DET KAN DU OPLEVE INDENFOR

Arkitektur af Vilhelm Dahlerup og Frederik Bøttger: By & Havns hovedkontor ligger i den historiske toldbod-bygning på Nordre Toldbod, der blandt andet har fået sat sine streger af arkitekten Frederik Bøttger og af Vilhelm Dahlerup, som også er arkitekten bag Det Kongelige Teater og i en årrække var Tivolis arkitekt. Tag et kort i hånden og gå på oplevelse på egen hånd.

Guidet tur i den restaurerede bygning: Tag på en arkitektonisk oplevelse rundt i bygningen med Rønnow Arkitekter og Nationalmuseet, der har været rådgivere på restaureringen. De vil give et indblik i, hvordan man restaurerer et stykke kulturarv og bringer det ind i nutiden.

De guidede ture starter kl. 18:30 og forløber derefter hver time frem til kl. 22:30. Turene varer ca. 40 min. Da der er begrænset plads, er der kun plads til 20 personer på hver tur. Tilmelding foregår på stedet efter først-til-mølle princippet.

Se Havnebygmesterens studiesamling: By & Havn har en skattekiste af historiske dokumenter, bøger, billeder og genstande, som dokumenterer havnens udvikling gennem flere hundrede år. Arkivet rummer både de projekter, som er blevet realiseret og de projekter, som aldrig blev til noget. Vi har besluttet at dette arkiv skal være mere tilgængeligt, og derfor er vi ved at indrette udstillingen ’Havnebygmesterens Studiesamling’. I de smukke, restaurerede rum kan du se historiske film fra havnen og møde udstillingsarkitekterne fra JAC Studios, der fortæller om arbejdet med at skabe en udstillingsfacilitet om Københavns Havn.

Kulturnat157 (1)

Udstilling om nye byudviklingsprojekter: I By & Havns træbeklædte mødesal kan man nærmest mærke historiens vingesus fra de mange beslutninger om havnen, der er truffet i lokalet gennem tiden. Her kan man lære om byudviklingsprojekterne i Københavns nye udviklingsområder. Mød også repræsentanter fra By & Havns direktion og en række medarbejdere, der står klar til en snak om hvordan man bygger en bæredygtig by. 

P-hus med ålegræs på facaden: Vinderen af en åben arkitektkonkurrence om et nyt p-hus i Ørestad er fundet. Særegent for det kommende p-hus er blandt andet en facade med polymerplader af ålegræs. Se en udstilling med de 15 indkomne forslag, samt konkurrencens vinder 

 

Kulturnat415

DET KAN DU OPLEVE UDENFOR

Spektakulært lyskunstværk lyser Kulturnatten op: Kunstnerne fra Optika kaster enorme lysprojektioner op på den gamle toldbod-bygning og farvelægger omgivelserne med lyskunst.

Udstilling i dronningepavillonerne hele efterårsferien: Side om side står de to pavilloner, der siden 1905 er blevet brugt af hoffet som en royal ventesal bl.a. til modtagelse af udenlandske gæster, der ankom med skib. Til Kulturnatten åbner vi dørene til pavillonerne.

I den ene pavillon vil der være en historisk udstilling om pavillonerne og i den anden pavillon kan man få indblik i, hvordan By & Havn griber udviklingen af Københavns rekreative havn an. Pavillonerne er åbne i dagtimerne i hele efterårsferien.

Vi glæder os til at invitere indenfor og vise både fortiden og fremtiden frem.

Sted: By & Havn, Nordre Toldbod 7, 1259 København K – fredag den 15. oktober 2021 klokken 18.00-23.59.

IMG_1294