INVITATION: opfølgende nabomøde for alle på Sundmolen den 2. december

15. november 2024

INVITATION: opfølgende nabomøde for alle på Sundmolen den 2. december

Få svar på nogle af spørgsmålene fra nabomødet i oktober og læs om det opfølgende nabomøde for alle på Sundmolen den 2. december kl. 17:30-19.

Den 29. oktober var knap 100 mennesker samlet hos noon i deres nye lokaler i Pakhus 47, hvor vi i By & Havn havde inviteret til et nabomøde, for at fortælle om udviklingen af Sundmolen. Tak til alle der mødte op og bidrog med input og kommentarer.

Der blev givet en bred status på udviklingen af Sundmolen lige fra transformationen af de sidste pakhuse, udflytning af containerterminalen, anlægsarbejder, forventede tidsplaner og et indblik i nogle af overvejelserne i et lokalplantillæg for de nordlige byggefelter, som Københavns Kommune arbejder med. Se hele præsentationen her

Undervejs var der mange forskelligartede spørgsmål, kommentarer og feedback på planlægningen og driften, og der var en stor interesse for grønne og rekreative områder på og omkring Sundmolen, ligesom der var spørgsmål til rollefordeling i arbejdet med lokalplantillægget og hvordan man kan få indflydelse på tillægget.

Nogle af spørgsmålene havde vi i By & Havn brug for at undersøge nærmere, og du kan læse en opfølgning og svar herunder. Hvis du vil have mere viden om de emner, der blev rejst på nabomødet og uddybet svarene, har du mulighed for at tilmelde dig et opfølgende nabomøde hos noon den 2. december kl. 17:30-19. Tilmelding sker ved at sende en mail til lot@byoghavn.dk og skrive nabomøde samt antallet af deltagere i emnefeltet. 

Lokalplantillæg kommer i høring

Københavns Kommune arbejder på et lokalplantillæg for de sidste arealer på Sundmolen, som By & Havn har givet input til. Tillægget bygger videre på den eksisterende lokalplan for hele Sundmolen, og kommunens forventning er, at de sender det i offentlig høring i foråret 2025. Alle beboere og erhverv på Sundmolen får direkte besked fra Københavns Kommune i e-Boks, når høringen starter.

Forventningen fra Københavns Kommune er, at borgerrepræsentationen vedtager et bearbejdet lokalplantillæg i efteråret 2025.

Rekreative og grønne områder

På nabomødet var der stor interesse for de grønne og rekreative byrum til børn, unge, voksne og hunde.

Det er Københavns Kommune, der fastlægger, hvor meget grønt der skal være i lokalplanerne, og i det igangværende arbejde med lokalplantillægget for Sundmolen indgår en række nye byrum (se side 12. i præsentationen)

Der kommer også nye, grønne arealer og rekreative områder i nærområdet i løbet af 2025 og 2026.

Byrummet under metrohøjbanen ud for Sundmolen får forskellige trænings- og bevægelsesmuligheder. Der kommer en tæt, lav beplantning mellem redskaberne med mulighed for ophold på slyngede træbænke, og der er arbejdet med en kunstnerisk og tryghedsskabende belysning. Byrummet er udviklet i samarbejde med lokale skoleelever, og der har været særligt fokus på at få input fra unge piger, da undersøgelser viser, at de forsvinder fra byens aktive byrum i teenageårene. Den udfordring forsøger byrummet at imødekomme. Etableringen går i gang i det nye år og de første balanceøvelser, armhævninger og dansetrin kan tages midt i 2025 efter et halvt års arbejde.

Kranparken på Svanemølleholm ligger ved siden af Nykredits nye hovedkontor, og bliver Nordhavns første større bypark. I Kranparken bliver man omkranset af vand på to sider, og mod vest har man udsigt til Svanemølleværket og livet i havnen. Parken får både et åbent græsareal og et område med mere vild og tæt beplantning. Kranparken er inspireret af historien, og en 145 meter lang siddeplint af gamle kajkanter i granit kommer til at stå i den halvbue, hvor der engang var et kranspor til at betjene skibe, der lastede og lossede. Etableringen af Kranparken går i gang i det nye år og forventes at være færdig i sensommeren 2025.

Levantkaj står overfor en stor forandring. I slutningen af 2025 flytter containerterminalen længere ud i Nordhavn og dele af området bliver offentligt tilgængeligt. Her planlægges der rekreative muligheder på kort og på lang sigt, og de første midlertidige aktiviteter forventes klar i løbet af 2026.

Det grønne forløb opdateres/genplantes

På nabomødet blev der gjort opmærksom på, at Det grønne forløb ikke er blevet vedligeholdt i lang tid. Der er desværre sket en intern fejl hos By & Havn, som har betydet, at det ikke er blevet vedligeholdt tilstrækkeligt. Derfor vil de grønne arealer blive genoprettet og en større del af beplantningen bliver udskiftet. Det vil ske hen over vinteren og foråret i de perioder, hvor der ikke er frostvejr.

Følgegruppe

Der etableres i løbet af 2024/2025 en ny følgegruppe med fokus på det permanente byrum, Legehaven, og fortsættelsen af Det grønne forløb. De to tidligere følgegrupper nedlægges samtidig officielt.

Følgegruppen involveres i udviklingen af Legehaven, der også vil trække på erfaringerne fra det midlertidige byrum, og involveres i mindre detaljer omkring fortsættelsen af Det grønne forløb.

Følgegruppen sammensættes ud fra et princip om demokratisk repræsentation. Derfor vil både beboere og lejere blive inviteret til at deltage sammen med repræsentanter fra By & Havn. Konkret kan ejerforeningerne udpege 1-2 repræsentanter, og de vil senere på året modtage en invitation til at tilmelde sig.

Betongrise i bybilledet

Af sikkerhedsmæssige årsager er der opsat såkaldte betongrise forskellige steder på Sundmolen for at guide bilerne. Sammen med Københavns kommune, der er vejmyndighed, skal der findes nogle permanente løsninger.

Langbordsmiddag hos noon hver torsdag

De nye lejere i Pakhus 47, noon eatery, hvor vi fik lov til at holde nabomødet, byder fra og med torsdag den 14. november på en uformel langbordsmiddag hver torsdag med loungemusik og udsigt over vandet. Menuen udvikles hver uge af en ny gæstekok, men fælles for alle menuerne er smæk på smagen og fokus på økologi. Du kan læse mere om noon’s torsdagsmenuer på noons hjemmeside.