Lige nu har du mulighed for at skrive dig på interesselisten, hvis du kunne tænke dig at være kystlivredder og derefter havnevært.
Hvis du opholder dig ved eller i Københavns Havn om sommeren, har du måske lagt mærke til havneværternes røde båd, når den sejler forbi? Måske har du endda tænkt, at det da egentlig kunne være et ret godt job i sommerperioden? Eller måske kender du en, der har det sådan?
Havneværterne er et initiativ taget i partnerskab mellem Københavns Kommune og By & Havn. Værternes primære opgave er at være sejlende ambassadører for den gode havnestil og forebygge uheld ved at oplyse havnens mange brugere om reglerne i havnen. Desuden kontrollerer havneværterne fx også, om redningskransene er, hvor de skal være, om der bliver grillet på havnens træbroer eller stikker søm op ad brædderne ved badezonerne – og meget, meget mere.
Havneværterne i Københavns Havn er vigtige ambassadører for den gode havnekultur, og de er med til at skabe tryghed og sikkerhed i havnen. Københavns Kommune og By & Havn har siden 2019 haft den røde gummibåd med havneværterne ombord på vandet hver sommer med budskabet om, at havnen nok er et blåt byrum for alle, men det er ikke ufarligt at færdes i - og langs - havnen. Havneværterne er respekteret i havnen og har kunnet tiltrække dygtige folk, som vil være med til at tage ansvar i havnen.
Havneudviklingschef Mette Odgaard Mylin, By & Havn.
For at blive havnevært skal man først uddanne sig som kystlivredder. Og lige nu er der åbent for tilmelding på interesselisten for den kommende sæson. Sidste frist for at skrive sig på listen er den 10. december. Derefter holdes der et informationsmøde for alle den 18. december.
Man skal være fyldt 18 år inden ansættelse. Man skal have kørekort og være en habil svømmer og være klar til at arbejde i sæsonen, der strækker sig fra 1. juni til 31. august. I den periode skal man kunne arbejde minimum tre uger – men helst flere.
Uddannelsen rummer forskellige moduler, som man lærer i løbet af tre weekender; Førstehjælp, bådkursus og åbenvand-modul. Selve uddannelsen er gratis.
Hvis man gerne vil være havnevært, kræver det, at man først tager kystlivredderuddannelsen med bl.a. bådmodulet. Derefter skal man tage speedbådskørekort, som også bliver betalt af tjenesten. Uddannelsen foregår i København. Bådkursus og åbentvand-modulet foregår på Amager Strandpark.
Det er Københavns Kommune, som ansætter havneværterne.
Når man så er blevet havnevært, arbejder man altid to personer i båden, hvor man som nyansat vil få en erfaren makker, indtil man er godt inde i rutinerne. Havneværterne har desuden løbende kontakt med Københavns Politis sejlende enhed.
Er du selv – eller kender du nogen – som er interesseret i uddannelsen og potentielt jobbet? Så skriv dig på interesselisten her.