Historien om Havnen: havfruer, fiskekoner og krigerdronninger

17. oktober 2024

Historien om Havnen: havfruer, fiskekoner og krigerdronninger

I 1630 blev København et turistslogan rigere, da den bøhmiske hofsanger Daniel Meisner døbte byen ”Sirenernes by”.

For omtrent hvor Det Kongelige Bibliotek ligger i dag – midt mellem Slotsholmen og Christianshavn – lå oprindeligt en sandbanke, som gik under navnet Havfruegrunden. På den lille banke skimtede københavnerne ofte havfruer, der lå og solede sig. I virkeligheden var der nu nok tale om solbadende sæler.

Nomina sirenum, Daniel Meisner

Kobberstik af København med havfruer i baggrunden, 1630.

Men da København officielt blev erklæret havfruereservat, havde Christian IV allerede taget af livet af havfruegrunden. I 1611 fik han nemlig sandbanken rammet med bolværker og opfyldt. I stedet opstillede han en høj stensøjle, der toppedes med et ”Fruentimmer, staaende ganske nøgen i naturlig Størrelse og havende hos sig en Svane, der stikker sit Neb i hendes Mund”. Blandt københavnske søfolk kaldtes hun ”havfruen” og i næsten to århundreder var hun byens vartegn. Københavns moderne vartegn, Den lille Havfrue, kommer altså fra en lang slægtslinje af københavnske havfruer.  

Der hvor havfruegrunden og senere Leda og Svanen stod, står der nu et andet monument til havnens havfruer; nemlig en kopi af Anne Marie Carl-Nielsens ”havfrue” fra 1921.

800px-Den_danske_Vitruvius_1_tab003_-_Kiöbenhavns_Wartegn

Leda og Svanen var Københavns vartegn i næste to århundreder.

Men det er ikke kun de mytologiske kvinder, der har sat sit aftryk på havnen.

I 1428 raser krigen mellem den danske konge Erik af Pommern og et forbund af nordtyske handelsbyer. Alligevel bliver det ikke kongen, men hans dronning, Filippa, der redder København, da 260 skibe belejrer byen i påsken 1428 – i hvert fald ifølge legenden. Skal man tro fortællingerne, organiserer Dronning Filippa byens forsvar, og synker den tyske flåde midt i Københavns havneløb.

KKSgb6824 (1)

Ifølge legenden organiserede dronning Filippa forsvaret af København i 1428.

Kvinderne trådte også frem på historiens scene i hverdagens stille gænge. På Gammel Strand solgte fiskekoner deres varer fra 1400-tallet og helt frem til den sidste fiskekone takkede af i 2008. Og nogle kvinder stod endda i spidsen for store havnevirksomheder, der sendte handelsskibe ud til verdens fjerneste egne.

Du kan lytte til episoden Kvindernes Havn her. Og selvom podcasten nu er nået til vejs ende, kan du glæde dig til lørdag den 26. oktober, hvor der udkommer et ekstra afsnit. På Kulturnatten optog Kongerækken nemlig et live afsnit om toldbodens historie i By & Havns arkiv.

Podcastserien er produceret af Kongerækken i partnerskab med By & Havn og i samarbejde med Københavns museum.