Havneseminar: God dialog om havnens udvikling

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 02. november 2023.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

2. november 2023

Havneseminar:

God dialog om havnens udvikling

Lørdag den 28. oktober havde By & Havn inviteret til Havneseminar på Skolen i Sydhavn. En stor tak skal lyde til de godt 100 københavnere og til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, der valgte at bruge det meste af lørdagen på at diskutere den rekreative havns udvikling og dilemmaer.

Københavns Havn udvikler sig hele tiden, og byens blå byrum er populært som aldrig før. By & Havn varetager myndighedsrollen på vandet, og derfor inviterer selskabet mindst en gang årligt til havneseminar, som er et forum, hvor havnens folk mødes og diskuterer mulighederne for at skabe rum til flere og nye funktioner og aktiviteter samtidig med, at havnen stadig er et trygt og sikkert sted at færdes.

Havneseminar168
Havneseminar185

By & Havn har i år igangsat arbejdet med at få etableret en såkaldt zoneplan for havnen, som er et redskab i arbejdet med et udvikle havnen, hvor dilemmaer mellem forskellig brug af havnen balanceres. Det er Konsulentvirksomheden COWI, der foreløbig har stået for en basisundersøgelse af havnen, hvor de på en række kort har indtegnet alle havnens funktioner og aktiviteter; fx badesteder, lavvandede områder, husbåde, havne, lejemål på vand, bolværksejere osv., for at skabe et godt overblik over havnen. Desuden er der afholdt en række scenarieworkshop med forskellige rekreative aktører, kommercielle aktører og en række bolværksejere for at undersøge, hvor der er mulighed for yderligere aktiviteter i havnen.

Havneseminar297
Havneseminar286

Kortene blev flittigt brugt til havneseminarets workshops, hvor deltagerne gik sammen i grupper for at diskutere tre dilemmaer; balancen mellem brugen af havnen til badning og andre formål; balancen mellem udsigt og adgang til vandet og brugen af bolværker til fortøjning af bl.a. husbåde, lystbåde og cafébåde mv. samt balancen mellem en tilgængelig havn for alle københavnere og en god og hensynsfuld havnekultur .

Det var kendetegnende for havneseminaret, at der var stort engagement og rigtig god dialog mellem deltagerne. Havnens folk har naturligvis mange særinteresser, og folk prioriterer forskelligt, hvis de er fx fiskere, træskibsejere eller medlem af en badeklub. Men alle virkede enige om, at der skal være plads til alle i havnen samt at havnen er et vigtigt DNA i byens identitet.

Havneseminar352
Havneseminar344

Der kom rigtig mange input fra workshopdeltagerne, som COWI og By & Havn - sammen med input fra scenarieworkshoppene - nu går i gang med at viderebearbejde. I sidste ende vil arbejdet blive drøftet i Rådet for den rekreative havn med deltagelse af både overborgmesteren, kultur- og fritidsborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren såvel som direktøren for Københavns Politi og By & Havns adm. direktør.

Nedenfor finder du en række materialer fra havneseminaret:

Når arbejdet med zoneplanen når længere i processen, vil vi naturligvis offentliggøre yderligere rapporter, kort osv. Hold derfor øje med kommende nyhedsbreve.