Skal du opleve arkitekturåret?

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 01. juli 2023.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

1. juli 2023

Skal du opleve arkitekturåret i København?

København er officiel Arkitekturhovedstad 2023 udpeget af Unesco. Fra den 2. til den 6. juli afholdes desuden den internationale arkitektkongres UIA World Congress of Architects i København. Men selv om du ikke skal til kongres, er der masser af fine arkitekturoplevelser at få i den kommende tid - især langs Københavns Havn.

By & Havn er kongrespartner på International Union of Architects (UIA), som Akademisk Arkitektforening står for at arrangere. Mere end 10.000 arkitekter, byplanlæggere osv. deltager i kongressen i den kommende uge i Bella Center. Foruden oplæg og udstillinger for deltagerne, er der et stort program med arrangementer uden for kongrestiden. Hér inviterer By & Havn kongresdeltagerne på guidede gåture i Nordhavn og i Ørestad samt på sejlture i havnen. Et af arrangementerne er ’Next Generation City Action’ som er målrettet universitetsstuderende, undervisere og startup-virksomheder fra Indien, Mexico, Korea, Colombia, Sydafrika, Kenya, Ghana og Danmark.

uialogo

Desuden har By & Havn ekstra lange åbningstider i havneudstillingen, Havnebygmesterens Studiesamling og ikke mindst særudstillingen Kystlandskab som stormflodssikring - en særudstilling om Lynetteholm. De to udstillinger er ikke kun forbeholdt kongresdeltagerne - alle er velkomne til at kigge forbi, se udstillingerne og stille spørgsmål til By & Havns guide.

By & Havns udstillinger har således følgende åbningstider i den kommende uge:

  • Søndag 2/7 kl. 17-19 (vores guide tager i mod)
  • Mandag 3/7 kl. 09-19 (kl. 17-19 tager vores guide i mod)
  • Tirsdag 4/7 kl. 09-15 (normale åbningstider)
  • Onsdag 5/7 kl. 09-15 (normale åbningstider)
  • Torsdag 6/7 kl. 09-19 (kl. 15-19 tager vores guide i mod)
Studiesamling (28)-1600px

I Havnebygmesterens Studiesamling får du en smagsprøve på By & Havns righoldige arkiv af fotos, tegninger, film og fortællinger. Der er masser af historisk materiale - men Studiesamlingen trækker også tråde op til nutiden og fortæller bl.a. om, hvordan det gik til, da havnen transformerede sig fra industrihavn til rekreativ havn. Læs mere her

udstilling159-1600px

Kystlandskab som stormflodssikring er en særudstilling om Lynetteholms kystlandskab. I udstillingen sætter vi fokus på, hvordan København har valgt at imødegå fremtidens klimaforandringer med en naturbaseret stormflodssikring. Et design, hvor det ikke er et højt dige, men Lynetteholms stendæmninger og kystlandskab, der vil beskytte mod fremtidens havvandsstigninger. Læs mere her

Skærmbillede 2023-07-01 kl. 12.24

Masser af arrangementer for københavnerne

Der er i det hele taget masser af offentlige arrangementer i forbindelse med Arkitekturhovedstad 2023. Københavns Kommune har samlet alt på en hjemmeside hvor du kan dykke ned i udstillinger, arrangementer osv.

Noget af det mest synlige i det københavnske bylandskab denne sommer, er de 15 verdensmålspavilloner, som er opført langs havneløbet samt udvalgte steder i byen hen over sommeren.

Hver og en forholder de sig til et eller flere af FN´s 17 Verdensmål og er blevet til i forskellige partnerskaber mellem arkitekter, materialeproducenter, forskningsinstitutioner, brancheorganisationer mm.

Pavillonerne står som signaturprojekter i anledning af arkitekturåret. Det er bestemt værd at rive en dag ud af kalenderen og cykle rundt mellem de mange pavilloner og blive klogere på de mange verdensmålstemaer, de behandler.

Verdensmålspavillonerne er initieret og lanceret af Akademisk Arkitektforening i samarbejde med Københavns Kommune, UIA2023CPH-sekretariatet og By & Havn.

Klik for at se den smukke dronevideo, der præsenterer verdensmålspavillonerne. Videoen er produceret af Sehen for UIA2023CPH.

Fakta:

  • UIA World Congress of Architects afholdes af organisationen International Union of Architects med Akademisk Arkitektforening som sekretariat og udbyder.
  • Unesco har udpeget København som arkitektur hovedstad med Københavns Kommune som sekretariat og udbyder. Begge dele afholdes hvert tredje år, og det er kutyme at begge afholdes i samme by.
  • By & Havn er partner på Arkitekturhovedstad 2023 samt på pavillonprojektet, ligesom selskabet er kongrespartner på verdenskongressen.
  • By & Havn står desuden bag den permanente udstilling, Havnebygmesterens Studiesamling, der bl.a. handler om Københavns Havns udvikling fra industriarbejdsplads til rekreativ havn. Udstillingen blev indviet i 2022. Udstillingen Kystlandskab som stormflodssikring - en særudstilling om Lynetteholms kystlandskab blev indviet i maj 2023 og kan forventeligt ses frem til årsskiftet 2023/24. Normalt er begge udstillinger åbne i hverdagene fra kl. 09 – 15, men i den kommende uge er der forlængede åbningstider. Der er gratis adgang, og adressen er Nordre Toldbod 3 (under arkaderne).