50 beboere deltog i nabomøde to-go i Ørestad

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 11. februar 2022.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

11. februar 2022

50 beboere deltog i nabomøde to-go i Ørestad

By & Havn afholdte tirsdag den 8. februar årets første nabomøde i Ørestad, hvor lokale beboere var inviteret med på en fyraftens-gåtur i Arenakvarteret med fokus på byudvikling, parkering og trafikale forhold.   

50 Ørestad beboere trodsede det bidske februar-vejr og mødte op til et anderledes og uformelt nabomøde, alle blev udstyret med en varm kop kaffe og et headset, så alle kunne høre hvad der blev sagt og spurgt ind til undervejs på gåturen.

Nabomøde (31)
Nabomøde (45)

Turen startede i passagen mellem Royal Arena og det kommende P-hus Arena, som står færdigt til marts. Udviklingschef i By & Havn Per Schulze agerede turguide og fortalte undervejs om status på udviklingen sammen med kollegaer fra By & Havn. Derudover var repræsentanter fra Grundejerforeningssekretariatet (GFS) Ørestad og Københavns Kommune med på turen og svarede på spørgsmål fra beboere. 

Indledningsvist fortalte Per Schulze om forskellen på de tre aktører og deres forskellige ansvarsområder i Ørestad. Som ny beboer er det nemlig ikke en selvfølge at man kender By & Havn, GFS Ørestad og Københavns Kommunes roller i området. Se de forklarende A4-ark, som blev delt ud til deltagerne på turen.

Nabomøde (97)

Herefter fortalte han, at den midlertidige parkeringsplads nord for Royal Arena bliver omdannet til et midlertidigt område med diverse aktivitetsmuligheder for beboerne.

Det første stop på turen var ved Arenakvarterets kommende 4-sporede skole og svømmehal, som efter planen står færdig i 2023. Den nye Hannemanns Skole skal åbne sig mod kvarteret med idrætsfaciliteter og skolens øvrige arealer. En beboer spurgte ind til om svømmehallen bliver åben for alle brugere og om der kommer en café eller lignende i forbindelse med den. Maria Christiansen fra Københavns Kommune svarede, at svømmehallen bliver offentligt tilgængelig, men at en café ikke indgår i planerne.

Turen gik dernæst forbi Kirkegrunden, hvor der i dag står midlertidige skolepavilloner for områdets børn. En arkitektkonkurrence om den nye kirke løber af stablen inden længe og byggeriet af Ørestad Kirke forventes at begynde i 2024.

Længere nede mod Ejler Billes Allé fortalte Pia V. Elnif, sekretariatsleder ved GFS Ørestad, om ’parkpladsen’ som skal begrønnes i løbet af 2022 i lighed med ’skovrummet’ længere mod syd. I samlet flok bevægede gruppen sig ned på Ejler Billes Alle, hvor der blev gjort stop ved afsætningspladsen ved Kalvebod Fælled Skole inden turen, via promenaden, gik tilbage Royal Arena.

Nabomøde (92)

Spørgelystne beboere

De 50 beboere, der var med på turen, stillede flere opfølgende spørgsmål og kommenterede planerne for den kommende udvikling, ligesom flere tilkendegav deres ønsker og håb for det fremtidige Arenakvarter.

Flere efterspurgte mere grønt mellem husene og flere træer langs Ejler Billes Allé for at skabe et mere hyggeligt område og for reducere den megen vind. Maria Christiansen fra Københavns Kommune, som er vejmyndighed på Eiler Billes Allé, har efterfølgende sat stedet på KK’s liste over mulige steder at plante træer.

Der var også spørgsmål til parkeringen ved afsætningspladsen ved Kalvebod Fælled skole, hvor flere oplever, at der dagligt parkeres ulovligt. På grund af byggepladsen ved siden af har KKs parkeringsvagter ikke været til stede i tilstrækkelig grad, og det skal der gøres noget ved, lovede Maria Christiansen. Pia V. Elnif kunne supplere med oplysninger om, at det på forårets generalforsamlinger i grundejerforeningerne blev vedtaget, at området skal overgå til privat p-kontrol. Den er allerede trådt i kraft syd for Asger Jorns Allé på Else Alfelts Vej, Richard Mortensens Vej og Robert Jacobsens Vej. Planen er, at APCOA Parking i løbet af 2022 overtager p-kontrollen på resten af de private fællesveje, pladser og grønne områder.

Der blev også spurgt ind til manglende skilte med vejnavne, da flere oplever at det er svært at finde rundt i området. Her har Københavns Kommune et udestående og det vil der blive rettet op på, forklarede Maria Christiansen.

Nabomøde (150)
Nabomøde (185)

Da deltagerne bevægede sig ud langs promenaden på strækningen mellem Kalvebod Fælled Skole og Hannemanns Allé fortalte By og Havn om et nyt naturhegn, som ikke bliver en lukket barriere, men som blot skal markere grænsen mellem Ørestad og Fælleden. Hegnet har fundet sin form som et kompromis mellem flere interesser i området – fx Naturstyrelsen og beboergrupper. Det vil By & Havn fortælle mere om i løbet af foråret og i forbindelse med etableringen af hegnet. 

Det uformelle format gjorde, at mange stillede spørgsmål og fik svar med hjem – både i mikrofonen, så alle kunne høre med og undervejs på gåturen i samtaler med medarbejdere fra de tre organisationer. Medarbejderne fra By & Havn, KK og GFS Ørestad var også begejstret for formatet. Det er meget lettere at undgå misforståelser, når man står overfor hinanden og taler sammen, end man fx gør på skrift hvor det ofte bliver noget formelt.

I april bliver der arrangeret en tilsvarende gåtur, som kommer til at handle om Ørestad Syd med fokus på udviklingen langs Asger Jorns Allé.

Turen vil blive annonceret på byoghavn.dk, i kommende nyhedsbreve og i Ørestad Avis.

Få meget mere information på byoghavn.dk og skriv gerne til os på info@byoghavn.dk hvis du har spørgsmål.