Sejlture med fokus på Lynetteholm var en succes fra første færd

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 16. september 2022.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

16. september 2022

Sejlture med fokus på Lynetteholm var en succes fra første færd

I løbet af efteråret 2022 inviterer By & Havn på fem guidede sejlture, hvor interesserede borgere får mulighed for at høre mere om Lynetteholm. Første tur fandt sted tirsdag den 30. august, hvor udviklingsdirektør Ingvar Sejr Hansen fra By & Havn, landskabsarkitekt Rikke Frost Geertsen fra Cowi, projektchef Ulrik Andreasen fra Per Aarsleff A/S og projektleder Allan Enevoldsen fra Munck Havne & Anlæg fortalte om projektet og besvarede spørgsmål fra deltagerne.

Sensommervejret viste sig fra sin bedste side, da de 21 deltagere i efterårets første guidede sejltur om Lynetteholm steg ombord på båden Portus, der lå til kaj ved Nordre Toldbod. Kort efter klokken slog 16, stævnede båden ud, og udviklingsdirektør Ingvar Sejr Hansen fra By & Havn startede ud med at fortælle om visionerne for Lynetteholm.

Lynetteholm er et projekt, der løser en række af de udfordringer, vi har i København. Først og fremmest er Lynetteholm en vigtig brik i den kommende klimasikring af byen, og derudover har vi brug for et sted, hvor vi kan deponere de store mængder jord, der bliver til overs i de mange byggeprojekter, der er i København.

Udviklingsdirektør Ingvar Sejr Hansen, By 6 Havn.

sejl2

Et dynamisk kystlandskab

Da Portus passerede gennem kronløbet, overtog Rikke Frost Geertsen fra COWI mikrofonen. Som landskabsarkitekt har hun været med til at designe det kystlandskab, der skal præge Lynetteholms østkyst.

Kystlandskabet på Lynetteholm skal blandt andet bestå af strandenge og kystnære skovtyper. Pointen er, at kystlandskabet tager kraften ud af bølgerne, så vi ikke behøver at bygge så højt for at undgå oversvømmelser, som hvis vi skulle bygge en mere ordinær dæmning.

Landskabsarkitekt Rikke Frost Geertsen, COWI.

Sejl4

Rikke Frost Geertsen understregede, at kystlandskabet på Lynetteholm kan tilpasses fremtidens udfordringer, fordi der er mulighed for at bygge til og bearbejde terrænet bag kystlinjen.

Den synlige dæmning

Den første fase af Lynetteholm består af en lang stendæmning, der snor sig ud fra den østlige del af Refshaleøen i en stor bue over mod Nordhavn. Det er entreprenørfirmaet Per Aarsleff A/S, der står for opførelsen af dæmningen, og på turen kunne projektchef Ulrik Andreasen udpege den del af dæmningen, der allerede nu titter op over vandoverfladen.

Dæmningen er konstrueret af sten, der bygges op omkring en kerne af sand, og de første 400 skibe med sten har ifølge Ulrik Andreasen allerede læsset deres last af.

Ud for Margretheholms Havn fortsætter entreprenør Munck Havne & Anlæg arbejdet med at etablere den klapbro, der på sigt skal gøre det muligt at køre jord til Lynetteholm. Lige nu er man ved at gøre klar til, at selve brofaget skal monteres i november.

Flere gode spørgsmål

Selvom der var ikke mindre end fire fagfolk klar til at fortælle om, hvordan arbejdet med Lynetteholm skrider fremad, var der også god tid til spørgsmål fra deltagerne på sejlturen, og der blev snakket om både stormflodssikring, fremtidig placering af krydstogtskibe, typen af jord, der skal bruges til opfyldning af Lynetteholm og fremtidig lukning af Lynetteløbet før turen sluttede.

sejl5

Jeg var lidt skeptisk overfor projektet på forhånd, så det var derfor, jeg meldte mig til. Jeg vil ikke sige, at jeg slet ikke er skeptisk mere, men jeg har fået et lidt andet syn på sagen, og jeg synes det er en rigtig god måde at få information om projektet på. Jeg vil bestemt anbefale andre, der vil vide mere om Lynetteholm, at tilmelde sig en guidet tur på Portus.

Deltager på sejlturen den 30. august.

De to første ture er allerede afviklet, men der vil være guidede ture på Portus den 27. september, den 13. oktober og den 27. oktober. Sejlturene i efteråret er allerede fuldt bookede, men det er muligt at skrive sig på venteliste her, og til foråret, vil der igen være mulighed for at tilmelde sig en af de guidede ture, hvor både repræsentanter fra By & Havn og de fagfolk, der arbejder i området, giver et indblik i projektet.

Sejl3