Invitation: Indvielse af p-kælder Kronløbsøen med rulleskøjtedisko

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 10. august 2022.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

10. august 2022

Invitation: Indvielse af p-kælder Kronløbsøen med rulleskøjte-disko

Den 19. august fejrer vi, at P-kælder Kronløbsøen, og dermed første fase af den bilfri ø Kronløbsøen, er færdig. Derfor inviterer vi københavnerne til rulleskøjtedisko på nederste parkeringsdæk fire etager under jorden. Kom og få en is, bliv klogere på øen, og snør dine rulleskøjter til en gang diskodans.

Den undersøiske P-kælder Kronløbsøen i Nordhavn åbnede den 4. juli, og nu da sommerferien er ovre, skal det fejres. Det sker den 19. august kl. 16-18:30 og alle er inviteret med.

Det var en stor milepæl for udviklingen af Kronløbsøen, da parkeringskælderen åbnede for parkering og dermed afsluttede første fase af øen.

Kronløbsøen i Nordhavn bliver ø nr. 432 i øriget Danmark. Oven vande bliver Kronløbsøen bilfri og får 233 hjem helt tæt på havnen, men under vandet gemmer parkeringskælderen sig med 1.100 p-pladser til hele nabolaget.

Ved at flytte parkeringen fra gadeplan i Nordhavn og ned under vandet, bliver der plads til brygger langs vandet, bredde cykelstier, byrum og andet på land, der skaber liv i Nordhavn.

Parkeringskælderen bliver først fyldt op af biler om nogle år, når Nordhavn og Kronløbsøen er afsluttet, og nye beboere er flyttet ind, og det giver nogle helt særlige muligheder til åbningen, fortæller Anne Skovbro:

Før parkeringskælderen bliver fuldt belagt, har vi en helt unik mulighed for at indtage det store rum i p-kælderen på anden vis. Derfor inviterer vi til fest og farver med rulleskøjtedisko og fejrer sammen, at første fase af Kronløbsøen er i brug. Vi håber, at både store og små, nybegyndere og garvede vil være med.

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Gulvbelægningen på det nederste parkeringsdæk er lavet i epoxy så rulleskøjterne kan glide ubesværet hen over gulvet.

Program:

  • Tale ved Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn
  • Snoren klippes
  • Rulleskøjtedisko på nederste p-dæk
  • Hør om Kronløbsøens arkitektur, byggearbejde og vandaktiviteter
  • Is fra Istid

Det foregår fredag den 19. august 2022 kl. 16-18:30 ved broen mellem Kronløbsøen og Dunkerquegade. Alle er velkomne og arrangementet kræver ikke tilmelding.

KRONLOEBSOEEN_PARKERINGSKÆLDER_20220609_TH_0016

Kronløbsøen er forankret i Københavnerkalken 13 meter under havets overflade

Parkeringskælderen er fundamentet for hele Kronløbsøen, og det nederste parkeringsdæk, der ligger cirka 10 meter under havets overflade, er bundpladen i øen. Rundt om og under øen kommer vandet til at løbe frit, og det stiller store krav til konstruktionen, der både skal holde tæt, kunne klare trykket fra vandet og sikre, at øen bliver på sin plads og ikke flyder væk. Det er en opgave, der stiller store krav til både ingeniører og entreprenøren.

For at løse opgaven er der udgravet ned til cirka 13 meter under havets overflade –  hele vejen ned til Københavnerkalken, som øen er blevet forankret til. Københavnerkalken er en ca. 60 mio. år gammel kalkaflejring, der løber under dele af København, og er kendetegnet ved, at kalken har varierende hårdheder.

Øen står ovenpå 355 pæle, der er boret ned i Københavnerkalken, og samtidig er 723 opdriftsankre boret 8-28 meter ned i kalken, for at holde øen nede og sikre den mod opdrift, så den ikke flyder op til overfalden som en korkprop.

Bag byggeriet af Kronløbsøen står Kronløbsøen Projekt P/S der er ejet af By & Havn (50%), Pension Danmark (40%) og Nordkranen (10%).

Læs mere om Kronløbsøen og konstruktionen af den nye ø på www.kronloebsbassinet.dk

Parkeringsfakta

  • 1.000 parkeringspladser fordelt på tre dæk. P-kælderen har fire dæk, hvoraf By & Havn ejer tre.
  • 27 Handicapparkeringspladser
  • Der er gjort klar til 500 ladepladser. De første 40 ladestandere opsættes i løbet af efteråret og antallet øges i takt med efterspørgslen. I dag udgør el-biler og plug-in hybridbiler ca. 15% af bilerne i Nordhavn, og tallet er støt stigende.

Læs mere om den nye parkeringskælder her