Havneværterne melder klar til badesæson i Københavns Havn

25. maj 2022

Havneværterne melder klar til badesæson i Københavns Havn

Andreas og Morten er havneværter. I mandags startede de påhængsmotoren på gummibåden for første gang i denne sæson og stævnede ud i Københavns Havn for at hjælpe og vejlede.

I hele sommerperioden er den røde båd på vandet, og Andreas, Morten og deres kolleger kommer erfaringsmæssigt til at møde mange situationer, hvor folk sejler for stærkt, bader uden for badestederne, springer i vandet fra broer, griller på brandfarligt underlag langs kajerne og lignende.

Foruden at gøre folk opmærksomme på reglerne, varetager havneværterne også en række andre opgaver i havnen. De tilser havnebade og badezoner, besvarer spørgsmål og rapporterer til Politiet, hvis der er tale om ulovlig adfærd af en karakter, der kan give bøder.

IMG_6131 2

Havneværterne blev søsat for tre år siden i et samarbejde mellem Københavns Kommune og By & Havn for at bidrage til at holde havnen sikker og sætte fokus på god havnestil.

Hvor meget aktivitet, der er i Københavns Havn, er helt afhængig af vejret. Når det er varmt i vejret, er der travlt i havnen. Masser af badende, kajakker, robåde, SUP-boards og motorbåde tager på tur. Der er pres på  havnen, og ikke alle er opmærksomme på, at der findes regler i havnen, som er til for at gøre havnen til et sikkert og trygt sted for alle.

Det er heldigvis igen dén tid på året, hvor vi alle bliver mindet om, hvor dejligt det er, at vi bor i en hovedstad, hvor vandet i havnen er så rent, at man kan bade i det. Havnen er vores fælles, blå, aktive byrum, og folk bruger havnen til mange forskellige aktiviteter. Derfor giver det bare større tryghed for alle, hvis vi alle kender til - og overholder - nogle simple regler. Fuldstændig ligesom i trafikken på landjorden.

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Havnebade, badezoner og dyppezoner

I år er der hele 14 steder i Københavns Havn, hvor det er tilladt at bade. De er alle etableret og drevet af Københavns Kommune.

1. juni har de uddannede livredderne ved de tre bemandede havnebade første arbejdsdag. Havnebadene ligger ved Islands Brygge, Fisketorvet og Sluseholmen. Det særlige ved havnebadene er, at de har faste åbningstider og livredderbemanding i dagtimerne. Der er naturligvis gratis adgang, og badevandskvaliteten bliver løbende kontrolleret, så man altid er sikker på, at vandet er rent, inden man hopper i. Man kan let selv tjekke vandkvaliteten på forhånd via hjemmesiden kbh.badevand.dk eller via App’en ’badevand’.

30-18-03-03_0003_7022 (1) (1)

I år er der desuden hele 11 badezoner – tre flere end sidste år. En badezone er et område i havnen, der er afgrænset med flydespærrer, hvor badning er tilladt. Også hér bliver vandkvaliteten målt løbende.

I Sydhavnen ligger to af de nye badezoner ved henholdsvis Teglholm Brygge på Teglholm og ved Vandtrappen på Richard Boones Vej på Sluseholmen. Om kort tid åbner desuden Byskoven Badezone, som man finder ved at følge Selinevej eller tage cykelstien mod syd langs Kalvebod Fælled. I år kan man også hoppe havnen helt centralt i København – nemlig ved Havnegade, hvor der er etableret en lille bade/dyppezone.

Få overblik over havnen

By & Havn har udgivet fem foldere både på dansk og engelsk. Folderne fortæller om regler og muligheder i Københavns Havn for dig, der bader, står på SUP, ror kajak eller sejler jolle, har sejl- eller motorbåd eller fisker i havnen. Både Politiet og havneværterne har folderne med i bådene til almindelig uddeling, og du kan også hente dem i By & Havns reception på Nordre Toldbod, ligesom du finder dem i Københavns Kommunes turistkontor, Copenhagen Visitor Service, på Vesterbrogade 4B.

Folderne ligger selvfølgelig også på By & Havns hjemmeside, byoghavn.dk/havnen, hvorfra du kan hente dem i PDF format.

Plakat-sejlads-Lynetteholm_v10

Særligt om Lynetteholm

Hvis du har båd eller begiver dig på langfart i din kajak eller på dit SUP board, skal du være særlig opmærksom i havnens nordlige del, hvor anlæg af Lynetteholm er påbegyndt øst for Trekroner. Der er etableret arbejdsområder, som er markeret med gule bøjer med kryds, og al uvedkommende sejlads i disse arbejdsområder er ikke tilladt af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis du begiver dig dén vej, er det vigtigt, at du på forhånd har orienteret dig om forholdene. By & Havn har udgivet en plakat og en sikkerhedsfolder, som fortæller mere om sejladsmulighederne i området.