Med ordene ”Turn the power on” indviede H.M. Kongen Europas største landstrømsanlæg i går. Ordene blev sagt i en walkie talkie til broen på det store krydstogtsskib Aida Nova, som replicerede med et ti sekunder langt hornsignal for at markere, at nu kan de mange krydstogtsskibe, der lægger til kaj ved Nordhavn og Langelinie, få grøn strøm fra land i stedet for at lade deres dieselmotorer køre, mens de ligger i havn.
Arrangementet blev afholdt i Terminal 2 i Nordhavn, som fremover vil blive et af de steder, hvor krydstogtsskibe kan modtage landstrøm. Ligeledes vil skibe, der lægger til kaj ved Langelinie, også kunne modtage landstrøm.
Transportminister, Thomas Danielsen, var en af talerne ved arrangementet og han betonede i sin tale det vigtige i, at krydstogtsturismen går en grønnere fremtid i møde.
I dag indvier Hans Majestæt Kongen et nyt landstrømanlæg til krydstogtskibe fra hele verden. Det er et vigtigt skridt mod en grønnere og mere bæredygtig søfart.
Transportminister Thomas Danielsen (V).

Blandt talerne var også EU-kommissær Dan Jørgensen og overborgmester Lars Weiss. Overborgmesteren kaldte det en glad dag for københavnerne – ikke mindst dem, som bor tæt på havnen, som fremover vil få renere luft.
Han sagde:
København er en havneby, og hvert år vælger tusindvis af turister at besøge byen fra havet. Nu bliver den form for turisme mere bæredygtig – det er jeg virkelig glad for. Med indvielsen af Europas største landstrømsanlæg i Københavns Havn bliver det muligt for krydstogtskibene at slukke dieselgeneratorerne og koble sig på grøn strøm, når de ligger ved kaj i havnen. Det er en vigtig og stor milepæl på vejen mod et København med renere luft og mindre forurening – ikke mindst for de københavnere, der bor på Østerbro og Nordhavn.
Overborgmester Lars Weiss (S), Københavns Kommune.

Anlægget er Europas største landstrømsanlæg og vil kunne levere landstrøm til fem skibe samtidigt, når det står helt udbygget i 2028. På nuværende tidspunkt kan to skibe lade ad gangen, og det forventer bygherren, By & Havn, er nok til at følge med efterspørgslen. Fra 2030 bliver det et EU-krav, at krydstogtsskibene modtager landstrøm, så København er allerede forberedt.
Adm. Direktør i By & Havn, Anne Skovbro, sagde:
Det er en stor dag for Københavns Havn. Med byggeriet af Europas største landstrømsanlæg tager vi for alvor fat i den grønne omstilling af havnen og samtidig fastholder vi Københavns ry som en af de bedste og grønne destinationer for krydstogtsturister. Ca. 20.000 passagerer og besætningsmedlemmer lægger hver dag vejen forbi vores hovedstad, og at de nu kan få elektricitet fra land i stedet for deres egne dieselmotorer, er en kæmpe gevinst for luftkvaliteten i København og gør samtidig Københavns Havn endnu mere attraktiv at besøge.
Adm. direktør, Anne Skovbro, By & Havn.
Det store krydstogtskib, AidaNova, som blev det første til at lade i København, melder, at alting foregik som planlagt, og at de kunne slukke deres motorer, da landstrømskablet var sikkert tilkoblet.
Klokken 21.00 forlod de København for at sejle mod Skagen, men de kommer snart igen for at benytte det nye anlæg.

Fakta:
- Fra i dag kan der tilsluttes via to ud af fem tilslutningspunkter ved Langelinie og Oceankaj. Oslofærgen, som ligger i Søndre Frihavn, er allerede tilsluttet landstrøm, etableret af CMP i 2021.
- Tilslutningen til elnettet sker fra nye hovedstationer i Ydre Nordhavn. Først fra en midlertidig hovedstation (Radius) og fra 2028 til den permanente hovedstation (Energinet), hvorefter anlæggets fulde kapacitet kan udnyttes.
- Landstrømsanlægget medfinansieres af EU’s TEN-T-program og af Københavns Kommune
Kontakt: Kommunikationschef, Kristian Wederkinck Olesen, 30 53 50 04