Giv dit besyv med når vi afprøver kunstnerisk belysning på Orientkaj plads

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 28. oktober 2022.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

28. oktober 2022

Giv dit besyv med, når vi afprøver kunstnerisk belysning på Orientkaj plads

Tirsdag den 8. november kl. 17.00 til 19:30 afprøves en kunstnerisk belysning på pladsen ved Orientkaj metrostation, og vi vil gerne høre din mening. Lysdesignet er inspireret af Nordhavns historie og skal skabe atmosfære og tryghed på den nordlige del af pladsen.

Nordhavns lange historie som industrihavn afspejler sig overalt i byudviklingen. Gamle bygninger og kulturhistoriske træk er bevaret, og mange af de nye projekter, man kan se i bydelen, har fundet inspiration i historien. Se blot de gamle pakhuse på Sundmolen, der før i tiden modtog bananer, kaffe og papir fra den store verden, men som nu bliver renoveret og omdannet til tidssvarende, attraktive kontormiljøer.

Sådan er det også med den kunstneriske belysning, der er under udvikling, som skal opsættes på den nordlige del af Orientkaj Plads, hvor metrosporet ophører. For lysdesignet, der udvikles af Light Bureau i samarbejde med By & Havn og Københavns Kommune, trækker tråde til stedets karakter og særlige historie.

4up_70_50_day_upsc

Lyskunsten skal give den nøgne plads atmosfære og skabe et trygt og interessant rum i byen. I fremtiden skal metrobanen føres videre hen over pladsen og lyskunsten vil da skabe et rum under banen.

Også metroens stationsbygning på Orientkaj, er inspireret af stedet. Bygningen mimer de mange containere, der hver dag fragter varer ind og ud af hovedstaden gennem containerterminalen, og som ligger stablet ovenpå hinanden i containerterminalen et stenkast fra stationen.

Lyskunsten tændes i februar

Det er lygtepælene på pladsen der bliver taget i brug og omformet, så de giver en stemningsfuld belysning på Orientkaj Plads. Transparente vifter med mønstre og farver bliver opsat på lysmasterne, som forvandler det hvide lys fra lygtepælene og kaster skyggespil ned på pladsen. Vifterne vil også skabe svage refleksioner i dagslys. 

Hver lygtepæl kommer til at afspejle et tema inspireret af stedets historie og karakter. Én vifte er inspireret af det stille vand med bløde, organiske former og den blå farve fra bølgerne. En anden vifte er inspireret af den gamle industrihistorie med stringente, geometriske linjer fra krankonstruktioner. Én vifte trækker på historien om Nordhavn som trælastkaj og kaster åreoptegnelser ned på fliserne. Og det fjerde tema, der ses på vifterne, er inspireret af havet og det vilde vand.

4up_form2

Lysdesignet er stadig under udvikling og i uge 45 afprøves prototyper, hvor du er velkommen til at komme forbi og give din mening til kende. Her vil Light Bureau og By & Havn stå klar kl. 17.00 -19:30 den 8. november, til at vende lysdesignet, og vi byder naturligvis også på en varm kop kaffe eller kakao.

Derefter justeres designet til og sendes til produktion, for så at blive tændt i februar og lyse op i vinteren på Orientkaj Plads.