Danmarks første flexbygning på vej mod guld-certificering

19. november 2019

Danmarks første flexbygning på vej mod guld-certificering

I Nordhavn er flexbygningen til bl.a. en ny luksusbiograf så bæredygtig, at den som landets første er på vej mod en såkaldt ’guld-certificering’. Bygningen er fra start opført med fleksibelt brug - og senere genbrug - for øje. By & Havn og NREP står bag byggeriet.

For første gang nogensinde er en dansk bygning på vej mod bæredygtigheds-guld i kategorien for flexbygninger. Bygningen skal bl.a. huse luksusbiografen Big Bio, og den lever op til så mange bæredygtighedskriterier, at den kan certificeres på guld-niveau efter den såkaldte DGNB-standard.

Byggeriet ligger i Københavns nye bydel Nordhavn og er netop blevet analyseret af Green Building Council Denmark. Her hæfter direktør Mette Qvist sig især ved bygningens konstruktion, der allerede i opførelsen tager højde for, hvordan bygningen med tiden kan ændre formål.

”Det er meget vigtigt, når vi bygger nyt, at det er transformerbart. Det er jo fantastisk, at man allerede i konstruktionsfasen tænker: ’Hvad skal det næste liv være for den her bygning?’”, siger Mette Qvist. Hun understreger, at den endelige certificering først gives, når bygningen er helt færdigopført og hvis alle ambitioner er gennemført.

Mette Qvist ser byggeriet i Nordhavn som udtryk for en ny form for ’produktforædling’ i det byggede miljø. Blandt andet fordi stue- og øverste etage ikke har nogen bærende eller afstivende vægge. Det gør det nemt at flytte og opsætte nye vægge. Samtidig er råhuset dimensioneret med nyttelaster, som svarer til det niveau, man anvender ved byggeri af stadiontribuner. Derfor kan man uden videre ændre anvendelsen af alle etager til stort set hvad som helst - musik, udstilling, idræt eller let erhverv.

Det er By & Havn, der sammen med NREP ejer den nye bygning og samtidig står bag udviklingen af by- og handelslivet i Nordhavn. Administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, siger:

”Vi ønsker at være med til at skabe bæredygtige bydele i bred forstand og her er kulturlivet vitalt. Derfor glæder jeg mig over, at der nu kommer bl.a. en biograf i bygningen, som er med til at skabe fællesskab, oplevelser og sammenhængskraft i bydelen og samtidig bidrager til vores høje ambitioner om bæredygtighed. Biografen bliver en ny destination i København, som vil tiltrække både de lokale i nærområdet og resten af København, og skabe grundlag for mange gode oplevelser sammen i Nordhavn. Byggeriet her er endnu et skridt ind i fremtiden, som løfter barren for, hvordan vi udvikler de københavnske bydele.”

Bygningen er opført af materialer, som er fri for uønsket kemi, er langtidsholdbare og som i vidt omfang kan skilles ad og genbruges, når bygningen en dag skal bruges til noget andet, renoveres eller helt rives ned.

Den tilgang er udtryk for, at NREP og By & Havn påtager sig et ansvar for at mindske CO2-aftrykket i byggebranchen, og samtidig er det en god investering, siger stifter og partner i NREP, Rasmus Nørgaard:

”Ejendommens opførelse og drift står for en enorm andel af det samlede CO2-udslip globalt. Det er klart, at branchen skal tage ansvar for at løse det problem. Det ansvar vil vi i NREP gerne være med til at tage, og så mener vi i øvrigt, at det betaler sig at investere i bæredygtighed. Personligt mener jeg, at det er den bedste måde til at langtidssikre en investering. Ligesom byggeriet i Nordhavn er bæredygtige bygninger generelt produkter i høj kvalitet, og de vil være mere tidssvarende i længere tid.”

Biografen forventes at åbne i december og drives af Henrik Obel, der også står bag BIG BIO i Herlev.

”Vi glæder os til at åbne BIG BIO i Nordhavn og er stolte over, at vi skal bo i et hus, som er på vej til at modtage en guldcertificering i bæredygtighed,” siger Henrik Obel.

Teamet bag bygningen i Nordhavn består af:

  • Bygherrer: By & Havn og NREP
  • Arkitekt: Arkitema Arkitekter
  • Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
  • Totalentreprenør: Vestergaard Nielsen

For yderligere information kontakt:

  • Rasmus Olsen, Green Building Council, 6131 4312
  • Kristian Wederkinck Olesen, By & Havn, 3053 5004
  • Jon Black Andersen, NREP, 3066 6697