Velkommen til
Havnebygmesterens Studiesamling

EN NY UDSTILLING OM KØBENHAVNS HAVN SET GENNEM BY & HAVNS LEVENDE ARKIV

Velkommen til Havnebygmesterens Studiesamling. 

Udstillingens mange fotos, kort, tegninger og film samt de mange arkivalier, der befinder sig i arkivet på 1. sal er stadig i brug som arbejdsredskaber særligt for By & Havns anlægsafdeling, som Havnebygmesteren er leder af.

Hvis man f.eks. skal renovere Langelinie, bliver man nødt til at vide, hvordan kajen er bygget inde bag overfladen. Og svarene findes som regel i de ruller og dokumenter, som arkivet er fyldt med.

Det betyder også, at udstillingen ikke er statisk men vil udvikle sig over tid. Vi er først lige begyndt at digitalisere arkivet, så ’skatte’ vil løbende blive fundet og udstillet - og gode fortællinger vil dukke frem. Derfor er der rigeligt materiale både til at ændre indholdet i selve udstillingen såvel som at etablere interessante fremtidige særudstillinger.

Besøg Havnebygmesterens Studiesamling

Er du nysgerrig på Københavns Havns historie? Hvordan så den ud i gamle dage? Hvem var de mennesker, der arbejdede i havnen? Og hvordan gik det til, at havnen i dag er transformeret til en blå park? Læs mere

Faglige Talks

Den 5. december 2022 inviterede By & Havn for første gang til en ”Faglig Talk” i vores nye, smukke arkivlokaler på 1. sal.
Se videoen, hvor Anne Skovbro taler med Ulla Tofte, der er historiker, direktør for Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød og tidligere direktør i M/S Søfart i Helsingør.

Visitationsbygningen og Nordre Toldbod

Havnebygmesterens Studiesamling ligger i Visitationsbygningen, der er en del af Nordre Toldbod. Bygningerne og pladsen emmer af historie. Læs mere om det markante område, som engang var parten til København. Læs mere

By & Havns historiske arkiv

På 1. etage i Visitationsbygningen ligger arkivet. Hér planlægger vi netop nu en serie af offentlige arrangementer og talks, som skal finde sted i det smukke lokale. Læs mere

Fra befæstning til stormflodssikring

Havnens nordlige del har forandret sig dramatisk gennem historien. Vi har samlet en lang række kort, der viser, hvordan forskellige perioders behov har betydet, at Københavns - og Københavns Havns - geografi har forandret sig. Læs mere

HAVNENS FOLK

Øjeblikke i fortiden. Ved havnen. Studiesamlingen rummer et overflødighedshorn af gamle glasplader, dias og papirbilleder, som nu er blevet digitaliseret. Motiverne handler ofte om de mennesker, der havde havnen som arbejdsplads.

HVAD ER EN HAVNEBYGMESTER? 

Havnebygmesteren er den person, der leder det tekniske arbejde, når havnen skal vedligeholdes eller udvikles. Den til enhver tid ansatte havnebygmester har siden 1768 forvaltet Christian 7.s forordning for bro- og bolværkskommissionen samt opført og vedligeholdt alle havnens anlæg: Inddæmning og opfyldning af arealer, uddybninger af havneløb, kajer, infrastruktur, kloaksystemer og naturligvis broer og bolværk. Den nuværende havnebygmester hedder Hans Vasehus og har kontor på 3. sal på Nordre Toldbod.

I udstillingen kan du i øvrigt se et interview med Hans og høre mere om hans arbejde. 

HAVNEBYGMESTERENS STUDIESAMLING

En udstilling om Københavns Havn
set gennem By & Havns store arkiv.

Forside
Udstilling
Faglige Talks
Om bygningerne
Arkivet
Fra befæstning til stormflodssikring

Åbningstider:
Alle hverdage kl. 09-15
Gratis entré

Adresse:
Nordre Toldbod 3
1257 København K
T: 3376 9800
E: info@byoghavn.dk

Du skal kontakte os på forhånd, hvis du ønsker
at besøge udstillingen med en gruppe. 

Udstillingsdesign:
JAC Studios

Grafisk design:
Studio Atlant

Mediedesign:
Oncotype

Møbler:
Malte Gormsen Møbelsnedkeri

Havnebygmesterens Studiesamling er støttet af: