Oplev nordlys og udendørs udstilling i Nordhavn

12. september 2020

Oplev nordlys og udendørs udstilling i Nordhavn

Bliv fortryllet af Nordhavns helt eget nordlys med et nyt lyskunstværk på Nordhavn Plads og gå på opdagelse i en udstilling om Nordhavns udvikling. Begge dele bidrager til udvalget af udendørs oplevelser i København.

Et lyskunstværk, der lever både dag og nat, og en udstilling om Nordhavn byder i de næste mange måneder beboere og besøgende velkommen til Nordhavn, og skaber lys og liv på Nordhavn Plads ved metrostationen. Samtidig er det et bidrag til de oplevelser man kan få udenfor i København, hvor man kan holde god afstand og passe på sig selv og hinanden.

Med lyskunsten og udstillingen vil vi gerne byde velkommen til Nordhavn og guide besøgende rundt på en god tur i kvarteret. Det er vigtigere end nogensinde før, at der er gode oplevelser i det fri, og det håber vi at det her kan bidrage til i Nordhavn. Lyskunstværket har forskelligt liv døgnet rundt, ligesom bydelen, så oplevelsen vil være forskellig afhængigt af, om man besøger Nordhavn om dagen eller om aftenen.

Per Schulze, udviklingschef i By & Havn.

Lyskunstneren Niels Otto og kunstnerkollektivet Pleasure Control har skabt lyskunstværket, som de kalder RALOSOLAR, for By & Havn. Kunstværket staver til ”Nordhavn” med store, flade bogstaver i en spejlreflekterende akryl, og det blev tændt for første gang fredag aften. Det er inspireret af bydelens farver og former, og ifølge Niels Otto er det ikke tilfældigt, at lyset især changerer mellem de røde og blå farver.

Plancheudstilling i Nordhavn

Vi ville gerne samle Nordhavns farver i kunstværket – med den røde farve fra de historiske bygninger og den blå farve fra havet – og så fandt vi det her særlige filter, der er rødt som udgangspunkt men blåt fra andre vinkler, og det skaber nogle flotte refleksioner og nuancer. Det ligner lidt nordlys, når solen står på værket, og det synes vi passer godt til Nordhavn som den nordligste bydel i København.

Niels Otto, Lyskunstner

Niels Otto, Lyskunstner

Når solen står op skinner morgenlyset gennem bagsiden af bogstaverne og skaber farverige refleksioner på asfalten samtidig med, at man kan spejle sig i bogstavernes flader. Om aftenen tænder 2074 pixels langs kanten af bogstaverne og sender kaskader af farvet af lys gennem fladerne, så bogstaverne hele tiden skifter og danner nye udtryk hver for sig og med hinanden. 

Sammen med lyskunstværket på Nordhavn Plads står også en udstilling, der giver et indblik i byudviklingen af Nordhavn og de mange aktiviteter og muligheder i området. Her kan man tage et gåturskort med i hånden, og lade sig guide gennem bydelens fortællinger om alt fra sabotageaktioner under Anden Verdenskrig til arkitekturen og planlægningen af Nordhavn i dag med bæredygtighed og fællesskaber i hovedsæde. Nordhavn har også et rigt udvalg af butikker, mad og drikke, så tager man på tur er mulighederne for et stop under vejs mange.

FAKTA

  • Gåturskortet kan bestilles online eller hentes ved udstillingen.
  • Lyskunstværket RALOSOLAR er skabt af lyskunstneren Niels Otto og kunstnerkollektivet Pleasure Control.
  • De otte bogstaver er lavet af akrylplade, som er belagt med en folie, der afhængigt af vinklen er gennemsigtig eller fungerer som et farvet spejl. I dagtimerne danner bogstaverne derfor farvede refleksioner på jorden og spejler samtidig sine omgivelser.
  • Når mørket falder på tændes LED-lyset i bogstaverne, og får dem til at lyse i forskellige farver og rytmer.
  • Der er monteret 2074 pixels, langs kanten af bogstaverne, og hver pixel har en grøn, en rød og en blå diode. Dermed aktiveres i alt 6.222 dioder, når det bliver mørkt.