Billedreportage: Københavns Havn får ny klapbro

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 11. november 2022.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

11. november 2022

Billedreportage: Københavns Havn får ny klapbro

Tirsdag i denne uge blev den nye klapbro ud for ind- og udsejlingen til Margretheholms Havn monteret. Opgaven krævede stor præcision og grundig forberedelse. Se foto og video af monteringen her i nyhedsbrevet.

Som historisk og aktiv havneby har København en lang tradition for klapbroer, der binder byen sammen på tværs af havnen. I denne uge indskrev den nye klapbro ved Margretheholms Havn sig i byens mangeårige havnehistorie, da dens broklap blev monteret.

Monteringen fandt sted tirsdag formiddag den 8. november, og begivenheden var en stor og særlig milepæl for de mange medarbejdere, der har været med til at planlægge og bygge klapbroen.

Se billeder og video fra monteringen af klapbroen her:

Broklappen, der fremover hejses op, når broen skal åbne, måler 14,5 meter og har en vægt på 85 ton. Arbejdet med at montere den var derfor også planlagt ned i mindste detalje. Opgaven krævede blandt andet hele tre store kraner og to medarbejdere svævende højt oppe i luften, som skulle hægte broklappen fast i kranerne, forud for at den blev lagt på plads.

Broen testes i næste uge

Det er entreprenør Munck Havne & Anlæg med underentreprenørerne Danpro Steel Construction og Svendborg Hydraulik, som By & Havn har valgt til at bygge broen. Efter broklappen blev monteret i denne uge, har entreprenørerne arbejdet videre med den tekniske del af broen, og de første test/løft af broklappen vil efter planen blive udført i løbet af den kommende uge (uge 46).

Broen går i drift i 2023

Den nye klapbro er en del af en kommende adgangsvej for jordtransporter til Lynetteholm, som krydser ind- og udsejlingen til Margretheholms Havn. Broen forbinder de to halvøer Kraftværkshalvøen og Refshaleøen, og den etableres, så sejlbåde i Margretheholms Havn fortsat kan sejle ind- og ud af havnen i forbindelse med, at Lynetteholm anlægges som halvø og stormflodssikringsprojekt. 

Klapbroen bliver en bemandet bro, som ventes at blive taget i brug i foråret 2023, når Lynetteholm skal begynde at fyldes op med jord. Når broen går i drift, vil den være åben for fri gennemsejling i alle weekender og helligdage. På hverdage vil den være åben mellem kl. 16-07 samt kl. 10, 12 og 14 i løbet af dagen. 

FAKTA: Klapbro nummer 12

  • I Københavns Havn er der i dag 11 klapbroer, som kan åbne og lukke.
  • Den nye bro ved Margretheholms Havn bliver den 12. klapbro.
  • By & Havn åbner og driver i dag seks af broerne i havnen, men ejer dem ikke selv.
  • Broen ved Margretheholms Havn bliver den første bro, som By & Havn både ejer og driver.
  • I alt har Københavns Havn cirka 82 broer. Særligt kendt er fx den ikoniske bro, Knippelsbro, hvis historie går helt tilbage til år 1600-tallet.