Århusgadekvarteret vinder pris

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 28. maj 2024.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

28. maj 2024

Århusgadekvarteret vinder pris

Sandkaj, siloer, Konditaget, cafeer, restauranter, byrum, biograf, kajakker, metro, boliger og arbejdspladser. Århusgadekvarteret har det hele, og nu har byplanlægningen af det unge bykvarter i Nordhavn modtaget Københavns Kommunes bygningspræmiering.

For 10 år siden blev Århusgadekvarteret i Nordhavn åbnet for københavnerne. Inden da var hovedparten af Nordhavn et havneindustriområde bag lås og slå, og for mange københavnere en tom plet på kortet over hovedstaden.

Siden er Århusgadekvarteret blevet en by for mennesker, og en integreret del af livet i København. Der er skabt plads til, at livet kan leves ved kajkanterne, og de kulturhistoriske spor fra havneindustrien er taget med ind i nutiden og smelter sammen med ny arkitektur. Sammen med de lokale butikker, kaffe- og spisesteder giver det et rigt byliv med en afslappet stemning, som er helt særlig for Nordhavn.

Byplanlægningen af Århusgadekvarteret har nu vundet Københavns Kommunes bygningspræmiering, der siden 1903 har præmieret arkitekter og bygherrer bag særligt bemærkelsesværdig arkitektur. Prisen er en anerkendelse af det omfattende og visionære arbejde, der er lagt i at transformere et tidligere lukket industriområde til et levende og mangfoldigt bykvarter.

Prisen er en anerkendelse af alle, der har bidraget til Århusgadekvarteret, sige Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.

Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, men Århusgadekvarteret blev til gengæld bygget på 10 år og viser, hvordan vi kan skabe nye, levende byområder med respekt for den historiske arv fra industrihavnen og i tæt forbindelse med resten af byen og vandet. Det er en pris, som vi er mange, der skal være utroligt stolte over. både beboere og erhverv i området, arkitekter, ingeniører, entreprenører og alle, der har været med til at gøre kvarteret til det, det er i dag.

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Tegnestuerne Cobe og Sleth vandt sammen med Rambøll i 2008 masterplankonkurrencen for Nordhavn og har været tæt involveret i planlægningen af Århusgadekvarteret som arkitektrådgivere på udviklingen. Arkitekterne Rune Boserup og Lars Jensen siger på vegne af Cobe og SLETH:

Transformationen af havnens gamle siloer skaber en dynamik i samspil med de lavere røde bygninger, som sammen med kontakten til vandet har været centrale for udformningen af Århusgadekvarteret. Visionen har været at skabe en bydel med fodgængervenlige gader og levende byrum, hvor det industrielle præg møder nutidens arkitektur, og skaber en spændende og inviterende atmosfære. Vi er glade for, at der også er andre, der synes, det er lykkedes utrolig godt.

Arkitekterne Rune Boserup og Lars Jensen vegne af Cobe og SLETH.

Foruden Århusgadekvarteret præmierede Københavns Kommune også BIG HQ, Nordøstamager Skole, Plads 23, Operaparken, Århusgade Kvarteret og Karens Minde Aksen. Karens Minde Aksen vandt desuden årets publikumspris.