Så er det sommer – badesæsonen er i gang i Københavns Havn

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 01. juni 2021.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

1. juni 2021

Så er det sommer – badesæsonen er i gang i Københavns Havn

I dag åbner Københavns Kommunes bemandede havnebade, og dermed er sommersæsonen i havnen for alvor skudt i gang.

Det er unikt for København, at vi har en havn med vand, der er så rent, at man kan bade i det – og det er et sikkert tegn på, at sommersæsonen begynder, når de bemandede havnebade åbner. 

Læs om badestederne på Københavns Kommunes hjemmeside:

Du kan se på kortet herunder, hvor badestederne ligger:

I alt er der 10 badesteder i Københavns Havn fordelt på tre havnebade med uddannede livreddere og syv ubemandede badezoner og dyppezoner. Brug dem - for din og andres sikkerheds skyld. Selv om vandet generelt er rent, er det nemlig ikke alle steder i havnen, der egner sig til en dukkert.

Grønt signal = rent vand

Ved de afmærkede badesteder er der altid et signal, der viser, om vandet er rent nok til, at du kan hoppe i. Når signalet er grønt, er vandet rent. Uden for de afmærkede badesteder bliver vandkvaliteten ikke målt, og du kan derfor ikke være helt sikker på, at vandet er rent. Vandet kan fx være forurenet efter et kraftigt regnskyl, når byens kloaker bliver belastet.

Desuden findes der steder i Københavns Havn, hvor det aldrig er godt at røre - eller hvirvle op i - havbunden, da der tidligere har ligget tung industri langs kajkanterne. Derfor er der samlet sedimenter på bunden, som kan indeholde tungmetaller.

Hold øje med badevandskvaliteten hjemmefra på Københavns Kommunes hjemmeside (eller download App’en):

Aarhusgadekvarteret_Nordhavn_20200915_TH__Q7A9796 (2)

Pas på havnetrafikken

Den store fordel ved at bade ved de afmærkede badesteder er desuden, at der ingen trafik er. Du er i sikkerhed for havnebusser og både. Du kan måske selv se havnebussen, kanalrundfarten eller andre både komme sejlende, men de kan ikke altid se dig. Og det gør det svært for dem at passe på dig, og det kan skabe farlige situationer.

Alene i 2019 var havnebusserne ude for godt 100 farlige situationer, hvor de i sidste øjeblik skulle undgå badende udenfor badestederne.

KBHhavn198_17706

Havnen er kommet på Instagram

I dag lancerer By & Havn desuden Instagram profilen Byens Havn, der kommer til at følge med i livet i – og langs - Københavns Havn. Der kommer fokus på alle dele af havnelivet; fiskerne, SUP’erne, jollerne, sejlerne, småbådene osv. Følg profilen – og når du lægger billeder fra havnen på Insta, så husk at tagge dem med #byenshavn og #voreshavn.

Havneværterne hjælper til

Det er By & Havn, der står for driften af - og havnereglementet i - Københavns Havn, og det er ligeledes By & Havn i samarbejde med Københavns Kommune, som står bag ordningen med De Sejlende Havneværter, som stævner ud fra på torsdag og resten af badesæsonen.

Havneværterne er et projekt, som blev søsat forrige år som et forebyggende tiltag, der bidrager til at holde havnen sikker og sætter fokus på god stil i havnen.

Når varmegraderne stiger om sommeren, bliver der naturligvis travlt i havnen. Foruden badende er der masser af kajakker, robåde, SUP-boards og motorbåde tager på tur, der bliver spist is og grillet på kajkanterne, og kanalrundfarterne får flere gæster. Det sætter pres på havnen, og ikke alle er opmærksomme på de regler, der er til for at holde havnen sikker og tryg for alle brugere. Det skaber hvert år farlige situationer.

Nogle af de situationer, havneværterne erfaringsmæssigt møder i sommervarmen, er udspring fra broer, badning uden for badestederne, motorbåde med for høj hastighed, grill på brandfarligt underlag m.m.

Havneværterne varetager også andre opgaver i havnen, herunder at tilse havnebade og badezoner, besvare spørgsmål fra havnens gæster og lignende.

Havneværterne indgår samtidig i det daglige partnerskab omkring en sikker og tryg havn, der desuden tæller By & Havn, Hovedstadens Beredskab, Københavns Kommune og Københavns Politi, der i sidste ende kan give bøder for ulovlig adfærd.

En sikker havn er i sidste ende et fælles ansvar, og det er afgørende, at vi alle tager hensyn til hinanden på vandet og skaber en god og respektfuld havnekultur sammen. Brug derfor havnens 10 badesteder – for din egen sikkerheds skyld og for andres.

Havneværter

Fakta – muligheder og regler:

På By & Havns hjemmeside kan du finde masser af information om Københavns Havn, hvad enten du ror kajak, sejler, bader, SUP’er, fisker, sejler motorbåd eller lignende.

Havnereglementet er By & Havns værktøj til at regulere trafikken og skabe muligheder for aktiviteter i havnen samtidig med, at sikkerheden holdes i top. I den forkortede version nedenfor kan du læse en overordnet gennemgang af havnereglementet med de vigtigste regler og muligheder, du skal kende, hvis du bruger havnen til at bade, sejle, ro eller fiske.