Der var engang, hvor Danmark var en militær stormagt. Det var en tid, hvor danske krigsskibe dominerede Østersøen, og Københavns Havn var midtpunktet for teknologiske gennembrud, industrispionage og store søslag.
Med en perlerække af populære historiepodcasts som bagkatalog har Kongerækkens værtspar Hans Erik Havsteen og Anders Olling kastet sig over tusinde års blå københavnerhistorie. I ti afsnit og syv særudstillinger kommer du på en lydrejse fra middelalderens travle handelshavn til den rekreative, blå park, som havnen er i dag.
Denne gang gælder det Holmen. For gennem tre århundreder var Holmen både vidne til nogle af Danmarkshistoriens største dramaer og hverdagens stille gænge i Københavns Havn.

Den tredje udstilling i rækken, slog dørene op i fredags, og handler om den Nÿe~Holm, der steg op af havet i 1690. Siden dengang har Holmen defineret og ændret hele havnens geografi og kulturhistorie.
Holmen har i århundreder været et samfund for sig; en by i byen med egne love og fængsler, slagterier og værksteder, hospitaler og skoler, kirker og kirkegårde. Helt frem til Flådens udflytning i 1993, var Holmen Rigets største arbejdsplads, hvor et mylder af søofficerer, håndværkere og ingeniører satte alle sejl til for at gøre Holmen til en teknologisk højborg, et royalt prestigeprojekt og et kulturelt centrum.

Flåden bandt riget sammen, ydede en udenrigspolitisk overhånd, bekrigede svenskerne, eskorterede de danske handelsskibe og kastede glans over kongemagten.
Du kan opleve særudstillingen samt By & Havns permanente udstilling Havnebygmesterens Studiesamling ganske gratis på Nordre Toldbod 3 alle hverdage kl. 9-15 (torsdag fra kl. 9-19). Allerede nu kan du glæde dig til den næste særudstilling i rækken, som åbner til marts og fortæller historien om Kvindernes Havn og Frihavnens høje hatte.
Kan du ikke få nok af Historien om Havnen? Du finder alle episoder af podcasten lige her

Podcastserien, som udstillingen bygger over, er produceret af Kongerækken i partnerskab med By & Havn. Som samarbejdspartner har Københavns Museum bidraget med udlån af udstillingsgenstande.