Hvad betyder ordet?
Nedenfor har vi samlet en række forklaringer på tekniske og juridiske begreber, som bruges i forbindelse med Lynetteholm.
Vi vil løbende udvide listen. Hvis du har et ord, du gerne vil have forklaret, eller synes mangler på listen, så skriv endelig til os på info@byoghavn.dk.
Implementeringsredegørelsen:
I tillæg til loven om anlæg af Lynetteholm er der udarbejdet en implementeringsredegørelse, som indeholder en sammenfattende beskrivelse af anlægsprojektet, samt en opregning af de vilkår, som anlægsprojektet skal gennemføres inden for.
Implementeringsredegørelsen indeholder dermed en uddybende anvisning for, hvordan anlæg af Lynetteholm skal udmøntes i praksis.
By & Havn er forpligtet til at gennemføre anlæg af Lynetteholm i overensstemmelse med anlægsloven, herunder gennemførte miljøkonsekvensvurderinger samt implementeringsredegørelsen.
Miljøkonsekvensrapport (MKR):
Miljøkonsekvensrapporten er den rapport, hvori miljøkonsekvensvurderingen er fremlagt.
Den samlede miljøvurdering af anlæg af Lynetteholm udgøres af tre miljøkonsekvensrapporter:
- Miljøkonsekvensrapport for etableringen af Lynetteholm
- Et tillæg til miljøkonsekvensrapport for klapning af det opgravede materiale
- Et tillæg til miljøkonsekvensrapport vedrørende vandplaner.
Miljøkonsekvensvurdering (VVM):
Forud for Folketingets vedtagelse af anlægget af Lynetteholm blev der foretaget en grundig VVM-undersøgelse af det konkrete anlægsprojekt. VVM er en grundig miljøvurdering af konkrete anlægsprojekter og skal foretages med udgangspunkt i et konkret projekt.
De enkelte miljøpåvirkninger vurderes ud fra en række parameter, bl.a. miljøforholdenes sårbarhed overfor påvirkningen og påvirkningens natur, type og geografiske udbredelse. Med dette udgangspunkt konkluderes størrelsen på miljøpåvirkningens overordnede betydning, som kan være ingen/ubetydelig, lille, moderat eller væsentlige.
I dette tilfælde er projektet som miljøvurderes, konstruktion af øens afgrænsning (perimeter) med ny adgangsvej og modtagelsesanlæg for nyttiggørelse af overskudsjord og opfyldning af området med ren og forurenet jord.
Projekterne om infrastruktur – det vil sige Østlig Ringvej og metro til Lynetteholm, byudviklingen og en eventuel fremtidig dokport – indgik i første omgang ikke i denne miljøkonsekvensvurdering. De vil blive miljøvurderet på et senere tidspunkt som led i beslutningsprocessen for de respektive projekter.
Den samlede miljøvurdering af anlæg af Lynetteholm udgøres af tre miljøkonsekvensrapporter:
Natura 2000-områder:
Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af naturområder, hvor bestemte arter og naturtyper skal beskyttes. I Danmark er der 257 Natura 2000-områder. I disse områder gælder særlige retningslinjer for behandlingen af planer og projekter, der kan have påvirkning på naturen, med henblik på at beskytte den. Af samme grund er der krav om overvågning af og rapportering om naturens tilstand. Du kan læse mere om undersøgelserne af hvorvidt anlæg af Lynetteholm vil påvirke de omkringliggende Natura 2000-områder, ved at klikke her.
OECDs Principper:
OECD er forkortelsen af The Organisation for Economic Co-operation and Development. OECD er en international organisation med formålet at forbedre økonomiske og sociale vilkår for mennesker verden over.
OECDs principper er en vigtig del af den borgersamling som By & Havn har igangsat om Lynetteholm. Principperne består af 11 retningslinjer som skal sikre, at borgersamlingens vision for Lynetteholm bliver skabt i en demokratisk proces. Læs mere om OECDs principper her og om borgersamlingen her.
Perimeter:
Perimeter er betegnelsen for de dæmninger, der skal udgøre Lynetteholms omkreds. Lynetteholms perimeter har en samlet længde på 7 km, hvoraf hovedparten skal bestå af dæmninger etableret af grus og sten (stensætning). Ved den nordlige del ud mod kronløbet, skal en del af perimeteren anlægges som en jernspunsvæg på cirka 1000 meter.
Principaftalen:
Regeringen og Københavns Kommune indgik den 5. oktober 2018 en principaftale om at anlægge Lynetteholm med fire formål:
- Bidrage til klimasikring af København som led i sikring mod stormflod og havspejlsstigning
- Areal til byudvikling
- Disponering af overskudsjord
- Bidrag til finansiering af overordnet infrastruktur
Principaftalen er udgangspunktet for den senere proces – herunder undersøgelser i form af miljøkonsekvenser, økonomi osv. – som en nødvendig del af realiseringen af projekt Lynetteholm. Du kan finde principaftalen her.
Strategisk Miljøvurdering (SMV):
Strategisk Miljøvurdering (SMV) er betegnelsen for de miljømæssige vurderinger af overordnede planer og programmer, hvor man bl.a. kigger på biologisk mangfoldighed, flora, fauna, jordbund, luft, klima, vandkvalitet, menneskers sundhed, kulturarv mv. samt forholdene imellem.
Den strategiske miljøvurdering af Lynetteholm belyser de samlede miljømæssige påvirkninger på tværs af den forventede udvikling af Østhavnen, herunder:
- Byudvikling med boliger og erhverv
- Etablering af en metroforbindelse til Lynetteholm
- Anlæg af vejforbindelse til Lynetteholm og Østlig Ringvej
- Cykelinfrastruktur til Lynetteholm og til Østhavnen
- Lokale veje til Lynetteholm
Læs mere om den strategiske miljøvurdering på Transportministeriets hjemmeside.
Sediment:
Sediment er betegnelsen for de partikler, der sætter sig i nedbrydningen af stenarter. I forbindelse med etablering af Lynetteholm, henviser sediment til de miljøfremmede stoffer og tungmetaller, som gennem tiden er blevet naturligt aflejret på havbunden i Københavns havn på grund af strømningsforhold.
I forbindelse med anlæg af Lynetteholm, laver By & Havn et overvågningsprogram, som sikrer, at der ikke mod forventning sker spredning af sediment fra klapningen til f.eks. Natura 2000-områderne. Læs mere om dette i faktabanken.