Kronløbsøens undersøiske P-kælder i Nordhavn åbner den 4. juli

BEMÆRK:


Dette nyhedsbrev stammer fra By & Havns arkiv.
Nyhedsbrevet blev udgivet den 20. juni 2022.
Indholdet kan være forældet men var gældende på udgivelsestidspunktet

20. juni 2022

Kronløbsøens undersøiske P-kælder i Nordhavn åbner den 4. juli

Første fase af den bilfri ø Kronløbsøen står klar, når P-kælder Kronløbsøen åbner mandag den 4. juli kl. 08. Flere ladestandere til kvarteret og nye tekniske løsninger, der f.eks. kan hjælpe med at finde din bil, er nogle af de særlige kendetegn ved det nye anlæg.

En ny ø er undervejs i øriget Danmark. Kronløbsøen, som den hedder, ligger i Nordhavn og bliver en bilfri ø oven vande, men under vandet gemmer sig en stor parkeringskælder med 1.000 p-pladser til hele nabolagets køretøjer.

Kronløbsøen, der kommer til at bidrage med ca. 233 hjem i Nordhavn og byrum ned til vandet, er stadig under opførsel, men ”P-kælder Kronløbsøen” er fra starten af juli klar til brug. Når p-kælderen åbner, får Nordhavn dermed både parkering under vand, til lands i gadeplan, og oppe i luften med P-hus Lüders.

Parkering_Nordhavn_juli2022-kunlort

På åbningsdagen den 4. juli fra kl. 08-10 og igen om eftermiddagen fra 15-17 står By & Havns parkeringsafdeling klar til at byde velkommen til P-kælder Kronløbsøen. De vil hjælpe med at introducere til anlægget, og byder på en kop kaffe og croissant om morgenen, og en forfriskende is om eftermiddagen.

På den anden side af sommerferien bliver p-kælderen indviet officielt med et større arrangement.

Det nye parkeringsanlæg er et bidrag til parkeringsfaciliteterne i Nordhavn, men også til et bykvarter uden for mange biler og p-pladser på gader og stræder, fortæller Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.

Vi har set frem til, at vi nu kan åbne det hidtil største p-anlæg i Nordhavn. Men selvom det er stort anlæg, syner det ikke af noget, når man går rundt i bydelen, fordi det ligger under vand, og det betyder jo, at vi i stedet kan bruge pladsen til brygger langs vandet, bredde cykelstier, byrum og andet, der skaber liv i kvarteret.

Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Når p-kælderen er åbnet, lukker de midlertidige p-pladser i nærheden trinvist.

Flere ladestandere

By & Havn arbejder for at fremme grøn og klimavenlig transport med metro, cykelstier, gode forhold for fodgængere og kort afstand til hverdagens fornødenheder. Det gælder også, når det kommer til parkeringsløsningerne. Derfor opsættes der i efteråret 40 ladestandere i p-anlægget, og flere vil komme til i takt med at efterspørgslen stiger. I alt er der trukket strøm og gjort klar til 500 el-biler i P-kælder Kronløbsøen.

I Nordhavn udgør el-biler og plug-in hybridbiler i dag ca. 15 procent af alle parkeringskunderne, og tallet er støt stigende.

KRONLOEBSOEEN_PARKERINGSKÆLDER_20220609_TH_0016

Få hjælp til at finde din bil

I P-kælder Kronløbsøen er der implementeret nye, tekniske løsninger for at øge brugervenligheden.

Med plads til 1.000 køretøjer på tre dæk, kan det være svært at huske, hvor man har parkeret sin bil eller forklare det til en anden, der skal bruge bilen. Men det er der råd for i det nye anlæg.

Betalingen er automatiseret gennem et kamerabaseret betalingssystem. Derfor er anlægget også uden bom. Når man kører ned i p-kælderen fotograferes nummerpladen og starter automatisk parkeringen gennem app, abonnement eller i betalingsautomaten.

Nummerpladeregistreringen følger med bilen hen til p-pladsen og derfor kan man som noget nyt indtaste sin nummerplade i det såkaldte find-min-bil system på en skærm i p-kælderen og få at vide, hvor ens køretøj holder parkeret. Så kan man altid finde sin bil. 

I andre af By & Havns p-anlæg har der alene været overvågning på kørebanerne, men i P-kælder Kronløbsøen bliver hver parkeringsplads overvåget for at find-min-bil systemet virker og skabe tryghed.

Alle overvågningssystemer følger naturligvis gældende regler for GDPR og overvågning.

lys i phus

Lys og overskuelig p-kælder

P-kælderen er indrettet med fokus på, at den skal være lys og med gode oversigtsforhold. De bærende søjler er gjort så smalle som muligt og står i en fast rytme gennem kælderen, så der kommer lange sigtelinjer. Installationerne i loftet er samlet og pakket ind, så udtrykket bliver så simpelt som muligt. Trappeskakterne, hvor der også er elevatorer, har ingen indre vægge, men er gjort så bredde og lyse som muligt. Fra loftet i trappeopgangen strømmer dagslyset ned, og der bliver ophængt pendler i trappeskaktens kerne hele vejen ned til dækket på -4. etage. Pga. leveringsforsinkelser modtages pendlerne først i efteråret.

Bag byggeriet af hele Kronløbsøen står Kronløbsøen Projekt P/S der er ejet af By & Havn (50%), Pension Danmark (40%) og Nordkranen (10%). P-kælderen har 1.100 p-pladser i alt hvoraf By & Havn ejer de tre nederste dæk med 1.000 p-pladser, som vil indgå i parkeringspuljen for resten for Nordhavn.

KRONLOEBSOEEN_PARKERINGSKÆLDER_20220609_TH_0024

Fakta om P-kælder Kronløbsøen

 

Parkeringsfakta

  • 1000 parkeringspladser fordelt på tre dæk. P-kælderen har fire dæk, hvoraf By & Havn ejer tre
  • Maksimal frihøjde 2,15 meter
  • 27 Handicapparkeringspladser
  • Der opsættes 40 ladestandere i løbet af efteråret med mulighed for at øge antallet, når efterspørgslen kommer. Forsyningsmæssigt er der gjort klar til 500 ladepladser

Tekniske løsninger

  • ANPR parkeringssystem. ANPR er et kamerabaseret betalingssystem. Når et køretøj ankommer til parkeringskælderen fotograferes køretøjets nummerplade og parkeringen startes automatisk. Når køretøjet forlader parkeringskælderen afsluttes parkeringen. Dermed er der ingen bom i parkeringskælderen. Der kan desuden betales i betalingsautomater, via EasyPark app og hjemmeside
  • Tilvisningssystem så man hurtigt kan orientere sig om, hvor man skal hen. Digitale henvisningsskilte viser antallet af ledige pladser i den givne retning. Røde/grønne lamper over p-pladserne viser, hvor de ledige pladser er
  • Find-min-bil. Ved betalingsautomaterne i trappeopgangen på niveau 0 kan man indtaste sin nummerplade og få at vide, hvor ens køretøj holder parkeret, så man nemt kan finde sin bil
  • Overvågning af biler. Hver parkeringsplads bliver overvåget, for at find-min-bil systemet og tilvisningssystemet virker ned på den enkelte plads samt for at skabe tryghed